Munchmallow-kolac-kao-kapkejk-2

Munchmallow kolač kao kapkejk

Mančmelou kolač je jedan od prvih koje sam napravila kad sam se udala i počela češće da se muvam po kujni i mom mužu je i sad omiljen. Jedino što sam bila udvostručila količinu šama da bi tako kolač postao kremastiji i dekorativniji. Po ovom receptu ga spremam evo već par decenija, pa se možda može uvrstiti i u starinske. ☺
Nedavno sam ga sasvim osavremenila pretvorivši ga u kapkejkse ili mafine sa kremom. Kako mi je trebala veća količina i čvršći šam koristila sam metod za pripremu swiss meringuea ili švajcarske kreme od belanaca.
Pred vama je rezultat te modernizacije ali i stari recept ako vam se više dopada klasična varijanta, pa izvolte..

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za mafine/kapkejkse :

Priprema kore

Sastojci:

Za koru:

4 žumanca
1 šolja* šećera
1/2  šolje ulja
1 šolja mleka
1 1/2 šolja brašna
1 prašak za pecivo
2 kašičice kakaoa
* Šolja = 2 dl

Za šam:

a) za kolač :
4 belanca
8 kašika šećera
b) za kapkejks:
4 belanca
375 g šećera
NAPOMENA: Nisam pogrešila u pisanju – baš toliko treba šećera u ovoj varijanti šama, al ga bude baš baš mnogo.

Za glazuru:

150 g čokolade
5 kašika ulja

Priprema Swiss meringue

Priprema:

Kora:

1. Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mleko, ulje, kakao i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve zajedno izmiksajte.
2. Pripremljenu smesu sipajte ako pravite kolač u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju  (25×35 cm), a ako želite kapkejkse manjom kutlačom rasporedite masu u papirnim korpicama obložene otvore kalupa za mafine (ukupno 18 komada).
3. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 20-25 minuta.

Šam:

1. U najstarijoj verziji kolača samo umutite belanca u šam, pa dodajte šećer i miksajte dok se ne rastvori. Premažite  preko kore i vratite u isključenu rernu na se gornji sloj prosuši. Ostavite da se ohladi.
2. Kasnije sam u želji da sloj šama bude veći pravila duplu meru tj. od 8 belanaca i 16 kašika šećera. Višak belanaca od drugih poslastica sam zamrzavala i po potrebi odmrznute koristila.
3. Za kapkejkse mi je trebalo još više pene od belanaca i da ona bude postojanija i čvršća , te sam se opredelila za metod kojim se pravi swiss meringue ili švajcarska pena od belanaca. Dakle, belanca pomešajte sa šećerom u sudu nad parom i lagano mešajući žicom zagrevajte dok se sav šećer ne rastopi. Ako imate termometar videćete da će temperatura dostići 80 °C čime će se eliminisati eventualna opasnost od Salmonelle. Prebacite zagrejanu smesu u sud samostojećeg miksera i miksajte dok se ne ohladi – oko 10-15 minuta.
NAPOMENA: Radi veće stabilnosti možete pred kraj dodati malo limunovog soka.
4. Pripremljeni krem od belanaca pomoću poslastičarske vreće okruglim nastavkom istiskujte kružno na gornju površinu mafina. Sve više smanjujući krugove oblikujte kupu. Na isti način ukrasite i preostale mafine.
6. Ostavite sad već zvanično kapkejkse bar sat vremena u frižideru da  površina šama očvrsne.

Glaziranje

Glazura:

1. Rastopite čokoladu sa uljem, pa svaki kapkejk uronite kremastim delom u prohlađenu glazuru ili ako vam je lakše prelivajte kašikom deo sa šamom dok držite mafin nad sudom. Okrenite ga u ruci malo da se ocedi višak čokolade, pa ostavite da se glazura stegne.
2. Ako ste pravili kolač u tepsiji samo prelijte rastopljenu čokoladu s uljem preko i ostavite da se ohladi, pa secite na kocke željene veličine.

Munchmallow-kolac-kao-kapkejk-1
Munchmallow-kolac-kao-kapkejk-3
Munchmallow-kolac-kao-kapkejk-4