Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-1

Torta na sprat dekorisana šlagom

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Neki od nas su bar jednom poželeli da svojeručno naprave tortu na sprat za neku nama važnu proslavu. Al nismo smele jer nismo znele kako. U vreme interneta sve je dostupno, al i dalje čitam da mnogima nije jasno kako da to urade, naročito kad je u pitanju dekoracija šlagom, te sam odlučila da se potrudim i pojasnim postupak rečju, slikom, čak i video snimkom.

Torta na sprat dekorisana šlagom dakle nije nikakav bauk ni nemoguća misija, samo je potrebno da pratite redosled koraka koji slede, pa izvolte.

 

Postupak

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-3

Postavljanje štapića u donju tortu

 • Prvo nanesite umućeni šlag/slatku pavlaku na tortu koju ste odabrali za donju, te ga lepo zagladite tj.poravnajte. Uputstvo kako da to uradite potražite ovde ili odgledajte video ovde.
  NAPOMENA: Bilo koja torta može da bude donja ukoliko se sledi postupak slaganja, ali ipak izbegavajte one sa mekim kremama, bez kora ili sa beze korama.
 • Donju tortu vratite u frižider na oko sat-dva da površina šlaga kao i sama torta još malo očvrsne.
  NAPOMENA: Ovo nije obavezno, al preporučujem.
  SAVET: Gornja torta treba da stoji na posebnoj tacnici, obično je to ona od kartona, a bilo bi poželjno da je filovana ili u kalupu il u foliji. Ako nije, važno je bar da stoji na tacni s koje ćete je lako moći prebaciti pomažući se jednom rukom i da je baš dobro rashlađena i čvrsta kako bi se njome lakše manipulisalo.
 • U donju tortu zabodite običan štapić za ražnjiće, obeležite „jestivim“ flomasterom do visine do koje je u torti, tačnije malo iznad toga, pa ga odsecite i vratite u tortu. Potrebno je da ponovite radnju za još oko četiri štapića.
  SAVET: Za sečenje drvenih štapića koristim klešta za žicu tzv.cvikcangle. „Jestivi“ flomasteri su oni punjeni bojama bezbednim za ljudsku ishranu. Ako koristite obične naročito povedite računa da ne dodirnete šlag mada su u pitanju izuzetno male količine.

 

 

 • Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-5
 • SAVET PLUS: Ako je gornja torta baš teška il će složena torta da stoji duže obezbedite se sa još nekoliko dodatnih štapića kako ne biste brinuli.
 • Spustite gornju tortu tako da kartonski podložak legne na štapiće, koji će je podupirati u stvari. Ovim ste obezbedili da težina gornje ne pritiska donju, te se ova neće razići il ulubiti pod teretom.
  NAPOMENA: Svi navedeni alati su priručni, dostupni svakom domaćinstvu i namenjeni svima nama koji torte pravimo iz hobija kod kuće, dok oni koji se zvanično bave poslastičarstvom sigurno koriste profesionalnu opremu, a imaju i veće znanje od ovoga i nije im ni namenjen ovaj tutorijal.

 

Postavljanje i uređivanje gornje torte i finalni postupak

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-4

 

 • Postavljenu tortu premažite šlagom kao što ste i donju, a potom poravnajte i zagladite šalg po istoj šemi.
 • Dodatno vodite računa da ne oštetite previše gornju površinu donje torte, koju ćete svakako posebno poravnati na samom kraju.
 • I to je to, složena torta na sprat može da na hlađenje,a nakon toga je dekorišite po svojoj želji i zamisli.
  Na ovom primeru prelila sam je obojenom belom čokoladom i ukrasila detaljima od fondana i loptom od stiropora presvučenom fondanom.

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-6

 

Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi, a da bi vam još više olakšala i razbila tremu snimila sam i video koji možete pogledati ⇓⇓⇓

Bilo bi lepo da kliknete na SUBSCRIBE da podržite ono što radim, naravno ako vam se dopada.

I molim vas, ne mučite sebe previsokim očekivanjima, naučite se da stanete kad je DOVOLJNO DOBRO jer savršeno ne postoji i UŽIVAJTE U SAMOM PUTU, učeći da se ne poredite sa drugima no samo sa svojim prošlim postignućima. 

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-2

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr