Oranž macaronsi

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Nadam se da niste pomislili kako su mi macaronsi dosadili jer su mi oni malena, al neiscrpna inspiracija. I dok sam razmišljala gde bih zgodno mogla da utrošim orange curd, na pamet mi padoše upravo oni – narandžasti do blještavila, filovani čokoladnom i kremom od narandži, ukusom bliski jaffa keksu – oranž macaronsi.

I bi tako. Sve prema planu osim što su ispali ukusniji no što sam očekivala. Najmiliji mi jedva dočekaše da ih ovekovečim fotografijom, te da ih sliste do poslednjeg. A ni ja nisam bila razumnija, te su fotke odrađene onako na brzaka, nemojte mi zameriti.

 

Priprema praškastog dela

Sastojci:

Za macaronse:

110 g belanaca ( od otpr. 3 jaja, al IZMERITE)
50 g šećera
Prstohvat soli
100 g blanširanih badema
200 g šećera u prahu
1-2 kapi arome narandže *
*Ako nemate kvalitetnu aromu nemojte stavljati vodene rastvore no narendajte koricu od trećine narandže, te je sameljite zajedno sa bademom i šećerom.
Narandžasta boja u prahu ili gel*
* Osim narandžaste dodala sam bila i malo žute jer mi se tako više dopada, a vi možete po svom nahođenju.

 

 

Priprema šama

Za fil I:

150 g čokolade
150 ml slatke pavlake
Rendana korica trećine narandže ( po želji)

Za fil II:

Orange curd po receptu ovde.*
* Trebaće vam manje od petine ukupne količine ako filujete samo sredinu. Al i nije neki problem pojesti višak. 😉

Priprema:

 

Makaronizacija i istiskivanje na podlogu

Macaronsi:

 1. Pripremaju se po standardnom francuskom metodu. Al hajde, idemo iz početka.. Belanca odvojite od žumanaca bar dan ranije, a izvadite ih iz frižidera bar nekoliko sati pre kako bi dostigla sobnu temperaturu i „ostarala“ (slobodan prevod od engl. “ agged“).
 2. Blanširane bademe usitnite prvo u secku, a potom ih pomešajte sa šećerom u prahu i sameljite koristeći običan mlin za kafu.
  SAVET: Ako ćete stavljati koricu narandže i nju sameljite zajedno sa bademima i šećerom.
  NAPOMENA: Ko ima dobar food processor sve melje odmah u njemu u fini prah ( kao u stranim video tutorijalima).
 3. Mešavinu prosejte, a krupnije čestice vratite na dodatno usitnjavanje. Na kraju umešajte boju u prahu.
 4. Belanca ulupajte u šam s prstohvatom soli, pa dodajte iz dva puta šećer i miksajte dok se ne rastvori. Kad odignete mutilice na njima će ostati tzv.“čvrsti vrhovi“. Na kraju dodajte aromu narandže.
 5. Dodajte u šam polovinu mešavine badema i šećera i špatulom sjedinite. A zatim umešajte i ostatak. Špatulom povlačite po dnu i zidovima posude istiskujući vazduh iz smese, tj. vršeći  tzv.“makaronizaciju“. Postupak završite kad vidite da masa klizi sa podignute špatule u neprekidnom mlazu kao lava dok se oblici nastali padom te mase stapaju sa ostatkom za kratko vreme. Nadam se da ste razumeli šta sam htela da prenesem. 🙂
 6. Napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istiskujte po malo mase na pripremljenu podlogu (papir za pečenje, silikon..). Držite džak pod pravim uglom u odnosu na podlogu.
 7. Tresnite plehom o sto kako biste isbacili zaostale mehuriće vazduha, koji bi inače doveli do pucanja pri pečenju i uništenja sna o savršenim macaronsima. Stoga budite neumoljivi.
  SAVET:   Obično čačkalicom probušite ako primetite po koji mehurić vazduha na ili ispod površine ( izgledaju kao malecna ispupčenja).
 8. Ostavite pripremljene kolačiće da se prosuše na vazduhu dok im se ne stvori pokorica.
  SAVET PLUS: Nikad ih ne stavljajte u rernu ako se prst lepi za njih kad ih dodirnete.
  Pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12-14 minuta.
  NAPOMENA: Svako poznaje svoju rernu i treba pečenje da prilagodi njenim specifikacijama.
 9. Nakon par minuta otvorite na kratko vrata da izađe višak oslobođene pare. Čuveni prsten zbog nam srce poskoči u grudima pojavljuje se nakon 7-9 minuta, a pečenje je gotovo kad kapica ne „šeta“ kad pokušamo prstom da je pomeramo.
 10. Izvadite pleh iz rerne i prevucite podlogu na drugi pleh kako biste zaustavili pečenje, pa ostavite da se macaronsi sasvim ohlade pre no što ih odvojite od podloge.

 

 

Nakon pečenja, priprema fila I i postupak filovanja

Fil I:

 1. Ovaj krem je u stvari klasičan crni ganaš i priprema se krajnje jednostavno. Zagrejete slatku pavlaku pazeći da ne proključa, pa njome prelijte ili u nju dodajte (razlike nema) kockice čokolade. Ako želite možete dodati i rendanu koricu narandže da pojačate jaffa šmek.
 2. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim sve izmešajte da se lepo sjedini.
  SAVET: Žica za mućenje mi se pokazala najbolja pri ovom zahvatu.
 3. Kad se krem prohladi i stegne možete ga koristiti.
  NAPOMENA:  Nije neophodno da odstoji u frižideru osim ako vam se žuri il je temperatura u prostoriji visoka.

 

Finalni postupak:

 1. Filom I napunite jednu, a filom II drugu poslastičarsku vreću, te okruglim nastavcima istiskujte po malo na svaki drugi macarons. Spajajte po dva.
  NAPOMENA:  E  sad, imate nekoliko opcija za filovanje. Možete polovinu spajati crnim ganaš kremom u koji ste dodali rendanu koricu narandže, a ostatak orange curdom. Al samo da znate da curd jako brzo omekša macaronse, te ih takve konzumirajte već sutradan. Meni najintersantniji način filovanja je ovaj koji sam ovog puta realizovala, a to je da ganašom oformite kao prsten na poleđini macaronsa, te da sredinu popunjavate kremom od narandže.
 2. Spojene macaronse rasporedite u plastičnu kutiju s poklopcem, pa ih ostavite u frižideru preko noći, a potom uživajte..

 

 

 

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr