Rustični macaronsi

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Kad sam naletela na ovaj recept, bila sam u najmanju ruku zbunjena. Autor je opisivao postupak pripreme macaronsa bez stresa, bez dosadnog usitnjavanja, bez miksanja i mekih i tvrdih vrhova, bez ikakve makaronizacije uostalom. Sve je delovalo bajkovito osim očigledne činjenice da je ono što videh na fotografijama više ličilo na padobrance ukrštene sa orasnicama no na macaronse. I to je u redu, al ne shvatih zbog čega se gospodin Bernard toliko oduševio metodom u kojoj nema čekanja ni strepnje, al nema ni famoznog stopala ( mada se nešto poput toga ipak razaznaje) i gde se glorifikuje inače katastrofalan ishod – raspuknuće prilikom pečenja.

Ako vi budete razumeli prosvetlite i mene, a do tad opušteno isprobajte ove zaista ukusne kolačiće, koji se brzo i nadasve lako pripremaju, baš kao da nisu macaronsi. 🙂

 

Priprema smese

Sastojci:

150 g oraha
120 g šećera u prahu
50 g belanaca
Med *
* Moj dodatak za filovanje.

 

Pre i nakon pečenja

Priprema:

 1. Usitnite orahe u secku, pa dodajte šećer u prahu i sameljite sve zajedno.
 2. Prebacite u drugu posudu, dodajte belance i špatulom izmešajte.
 3. Dobijenom smesom napunite poslastičarsku vreću, pa nastavkom okruglog otvora istiskujte gomilice na podlogu.
  NAPOMENA: Koristila sam i običan papir za pečenje i specijalnu silikonsku podlogu za macaronse i nisam uočila nikakvu razliku u krajnjem rezultatu.
 4. Odmah stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 °C i pecite oko 12-14 minuta.
  NAPOMENA: U nadi da će ipak razviti famozno stopalo ostavila sam jednu turu da odstoji na sobnoj temperaturi ne bi li očvrsla na površini. Uzalud.
 5. Izvadite pleh i ostavite kratko kolačiće da se malo prohlade, a potom ih odvajajte od podloge i pokušajte da slepite jedan za drugi.
  SAVET: Ako pečete kraće lakše ćete ih slepiti, al ćete ih teže odvajati od podloge, a ako sačekate još koji minut da očvrsnu i s donje strane neće hteti da prionu jedan uz drugog. U tom slučaju premažite ih s malo meda i pritisnite lagano.
 6. Pripremljene kolačiće možete odmah konzumirati, a ako preostanu čuvajte ih u limenim kutijama s poklopcem.
  SAVET PLUS: Nemojte nikom reći da su u pitanju macaronsi već uživajte..

 

 

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr