Cajna-kobasica-1

Čajna kobasica

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Odmah da vam razotkrijem ako sam vas naslovom navela u zabludu – čajna kobasica ili zimska salama na fotografijama nije čuveni mesni delikates no KOLAČIĆ i to kakav! Priprema se od svega tri sastojka, sva tri posna, a ukusom dominira susam, koji će fino prepečen prijati svakom nepcu, da ne spominjem istinske susamoljupce. I sama sam takva, te mi je ovo jedan od omiljenih sitnih kolača, a sasvim sam sigurna da će svojim karakterističnim ukusom osvojiti mnoge od vas, pa izvolite..

Da napomenem da na blogu već postoji recept za salamu sa susamom  ( klik ovde ) nešto drugačijeg sastava i načina pripreme kao i recept za predivne ratluk bombice ( ovde ), pa zavirite, uporedite i izaberite po svom guštu..

 

 

 

 

Cajna-kobasica-6

Priprema smese

 

 

 

Sastojci:

500 g ratluka ukusa vanile, bergamota ili ruže
SAVET: Važnija je svežina od ukusa koji može biti po vašem izboru.

100 g čokolade (klasične za kuvanje)

250 g susama

+ malo šećera u prahu za oblaganje

 

 

 

 

Cajna-kobasica-7

Oblikovanje

 

 

 

Priprema:

 1. Susam propržite na suvom tiganju. Protresite povremeno da se ravnomerno zagreva. Gotovo je kad zrnca požute. Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se susam ohladi.
  NAPOMENA: Ne odmičite se od šporeta jer može lako da pregori!
 2. Otopite čokoladu u sudu nad parom ili u mikrotalasnoj i malo prohladite.
  SAVET: Nikada čokoladu nemojte otapati brzo i na visokoj temperaturi nego lagano na nižoj, postepeno i  nikad do kraja. Kad vam ostane jedna trećina neotopljenih komadića promešajte da se i oni rastope samo pod dejstvom toplote rastopljenih delova.
 3. Ratluk iseckajte na manje delova, te ga izgnječite viljuškom.
  SAVET PLUS: Potrudite se da nabavite svež ratluk koji se može lako obraditi. Ako je stariji il suvlji kratko ga zagrejte u mikrotalasnoj (ako je nemate možete i u posudi nad vodenom parom), pa bi trebalo dovoljno da omekša.
 4. Dodajte otopljenu još toplu čokoladu, pa viljuškom sjedinite.
 5. Na kraju umešajte i susam dodajući ga postepeno.
 6. Oblikovanu kuglu podelite na dva dela. Od svakog srolajte valjak na podlozi posutoj šećerom u prahu, te ga stanjite u kobasicu daljim rolanjem.
 7. Obe oblikovane rude čuvajte zamotane u providnu foliju u frižideru ili ih ostavite na promajnom suvom mestu da se prosuše, pa secite poprečno na šnite i služite.

 

 

 

 

Cajna-kobasica-5

 

 

 

 

 Cajna-kobasica-3

 

 

 

Cajna-kobasica-4

 

 

 

Cajna-kobasica-2

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr