Džem od smokava

Džem od smokava skuvala sam prvi put u životu sasvim neplanirano na kraju ovogodišnjeg letovanja u Stolivu, živopisnom mestu u Boki Kotorskoj. U dvorištu kuće u kojoj smo boravili sazrevale su najslađe smokve na svetu, suprug ih je brao i delio po komšiluku, al je od onih ubranih poslednjeg dana ostala puna činija, a kako obzirom na stepen zrelosti ne bi „preživele“ transport do Srema rešila sam bila da ih pretvorim u džem.

Imala sa smokve, šećer i limun, al ne i vagu! Onima koji me poznaju jasno je da sam bila paralisana jer cenim i rukovodim se merenjem i tačnim odnosima sastojaka. Al sam ovog puta bila prinuđena da improvizujem i da sve radim odokativnom metodom. A džem od smokava je ispao savršen, najverovatnije zaslugom Prirode, Mora i Sunca. Vojvođanske smokve  nisu bile ni nalik ovima, ni blizu tako slatke i opojne, tvrđe i deblje kožice i sve u svemu blede kopije, al sam ih ipak skuvala čisto da mogu da uporedim i nađem im meru. Rezulatat je pred vama i izgedom i ukusom ipak vraća uspomene s letovanja..

 

 

Sastojci:

2 kg zrelih smokava
300 – 500 g šećera (u zavisnosti od slasti plodova i vašeg ukusa)
Sok od 1/2 limuna

Priprema:

  1. Zrele plodove operite, ocedite, pa odsecite peteljke i isecite na komade (obično četvrtine).
  2. Stavite ih u veću šerpu, dodajte šećer, pomešajte i ostavite da odstoje pola sata.
    SAVET: Što šerpa ima šire dno pre će se skuvati.
  3. Zagrevajte potom do ključanja, dodajte sok od pola limuna, te kuvajte uz povremeno mešanje na tišoj vatri. Kad veća količina vode ispari mešajte češće, a pred kraj zaostale veće komade izgnječite pasirkom za pire, pa mešajte bez prekida.
    NAPOMENA: Kad za varjačom ostaje trag koji traje desetak sekundi do pola minuta sklonite sud sa vatre. Ako volite ređi pekmez možete kuvanje završiti i ranije.
  4. U međuvremenu oprane tegle poređajte u šerpu sa vlažnom krpom na dnu i zagrevajte ih u rerni na 150 °C.
  5. Vrućim džemom napunite tople tegle, pa ih zatvorite dobro i ušuškajte u neko ćebe da se vrlo polako ohlade.
  6. Čuvajte na hladnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.