Limun sladoled

Po velikim vrućinama prijaju sve ledene poslastice, a posebno one kiselkaste voćne note. Potpuno uživanje u voćnim sladoledima umeju da pokvare kristalići leda, kojih u ovom desertu nema. Limun sladoled je predivno kremast, a ipak veoma osvežava..
Pravi se jednostavno i brzo od svima nam dostupnih sastojaka naročito kad vam od pripreme nečeg drugog preostanu belanca, a nemate volje da se bavite macaronsima.. ☺
NAPOMENA: Pretpostavljam da ovaj sladoled možete konzumirati i ako ste u režimu hrono ishrane, a mogu ga jesti i osobe sa IR ako umesto običnog šećera koristite fruktozu (polovinu mere) i nezaslađenu mlečnu slatku pavlaku.

Sastojci:

1 limun
3 belanca
150 g šećera
2.5 dl slatke pavlake (zaslađene)

Priprema:

1. Limun dobro operite i posušite, te narendajte sitno koricu, a sok iscedite.
2. Pomešajte koricu sa sokom i kuvajte sve do gustine sirupa.
NAPOMENA: Kuva se veoma kratko, pa pazite da ne ispari sva tečnost.
3. U međuvremenu ulupajte belanca u čvrst šam, postepeno dodajte šećer i neprekidno miksajte.
4. Procedite dobijeni sirup i tako odvojite koricu od soka, a zatim vrelu tečnost sipajte u mlazu u šam nastavljajući mućenje.
NAPOMENA: Vrelim sirupom se belanca koliko toliko termički obrade što nije dovoljno naravno, al bi odgovarajući sertifikat da je sanitarna komisija odobrila promet upotrebljenih jaja trebalo da vam smanji strah od nevaljale Salmonelle. Meni jeste za belanca jer sam čitala da se ređe može naći u njima, dok žumanca nikad ne koristim sirova.
5. U posebnom sudu izmiksajte slatku pavlaku, pa je sastavite sa umućenim šamom lagano preklapajući masu špatulom.
6. Dobijenu smesu sipajte u odgovarajuću plastičnu posudu sa poklopcem i zamrznite.
7. Kašikom za sladoled vadite kugle i servirajte uz kriške limuna i hladnu limunadu. Šalim se, ne morate preterivati s limunom poput mene..