Sutlijas-3

Sutlijaš

Mama me je još kao malu naučila da kuvam pirinač u mleku, poslasticu koju sam obožavala, al je trebalo prilično dugo stajati uz šporet i mešati bez prestanka kako ne bi zagoreo. Nije da nije vredelo, al mi je lakše bilo da odem u lokalnu poslastičarnicu i poručim sutlijaš, Blago sladak, redak i nekako poseban. Jedina mana mu je bila što ga je bilo premalo u porciji i čeznula sam da naučim da ga spremam kod kuće. No čika Halid je čuvao recept kao poslovnu tajnu i tek sam nedavno naišla na jedan koji je nagoveštavao teksturu i ukus sutlijaša mog detinjstva.

Sutlijas-4

Pirinač se prvo kuvao u vodi, pa se nalivao mlekom, a zgušnjavao malom količinom pirinčanog brašna, koje je u osnovi skrob. Sutlijaš je ostajao prilično redak sa po kojim zrnom pirinča il se tako činilo na fotografijama. Isprobala sam recept sa omiljenog mi turskog sajta Nefis Yemek Tarifleri, korigovala mere i oduševljeno vam prenosim postupak pripreme ove čarobne tradicionalne delicije. A izgleda da sam otkrila i tajni sastojak!

Sutlijas-8

NAPOMENA: Ukoliko nemate pirinčano brašno možete ga zameniti gustinom mada preporučujem da se potrudite da ga nabavite (ima ga u prodavnicama zdrave hrane i svim bolje snabdevenim megamarketima) jer nije svejedno.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za tradicionalne deserte u čaši:

Sutlijas-9

Priprema I deo

Sastojci:

160 g pirinča
1,2 l mleka
1 l vode
3 kašike pirinčanog brašna (može se zameniti gustinom – kukuruznim skrobom)
Šećer po ukusu*
* U originalu ide 1.5 – 2 šolje, po meni dovoljna je jedna, a vi odlučite.
Cimet za posipanje

Sutlijas-91

Priprema II deo

Priprema:

  1. Pirinač properite, pa nalijte vodom i kuvajte dok skoro sva voda ne ispari.
    NAPOMENA: Ne treba pirinač da ispirate dok voda ne izgubi belinu jer će na taj način biti izgubljen i sav skrob. Dovoljno je samo kratko da ga properete pod mlazom vode.
  2. Nalijte litrom mleka, pa kad proključa sipajte pirinčano brašno rastvoreno u preostalom mleku, a potom mešajte dok ponovo ne provri.
  3. Umešajte šećer da se rastvori, pa pripremljeni sutlijaš razlijte u više manjih činijica i ostavite da se ohladi.
    SAVET: Iako se može konzumirati i mlak preporučujem da ga rashladite i u frižideru.
  4. Pospite cimetom i poslužite.
    SAVET PLUS: Ako želite možete da koristite stencile – mustre preko kojih ćete posuti cimet ili kakao i na taj način dekorisati vaš sutlijaš.

Sutlijas-1

Sutlijas-2

Sutlijas-5

Sutlijas-6

Sutlijas-7