Ljiljine rogač kocke

Ukus i miris rogača sećaju na prošle dane, na vreme kad se sporije živelo i zdravije hranilo. Savremena saznanja nutricionista potvrđuju njegove kvalitete i ova se mahunarka lagano vraća na naše trpeze. Naučnici vele da smanjuje rizik od osteoporoze i raka debelog creva, da ga mogu konzumirati i oboleli od dijabetesa i gihta, da smanjuje loš holesterol..
U svakom slučaju ne škodi, te ne bi bilo loše naučiti da volimo njegovu specifičnu aromu. Pred vama je recept koji sam prepisala od jedne divne žene, Ljiljane Debeljački iz Srbobrana, a kojeg vam prenosim skoro neizmenjenog kako bismo ga zajedno sačuvali od zaborava. Ove se Ljiljine rogač kocke krajnje jednostavno pripremaju, te ni početnicima u kuhinji neće biti prevelik izazov, a  sasvim sigurno ćete njima obradovati decu i dete u vama. Izvolte..

 

Sastojci:

2 jaja
1 šolja šećera
1 vanilin šećer
1 šolja ulja *
* Izvorno je korištena mast, a vi odaberite prema svojim afinitetima.
1 šolja mleka
1 šolja ml.rogača
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
NAPOMENA: 1 šolja = 250 ml

 

Priprema:

  1. U odgovarajuću posudu prosejte brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo.
  2. Dodajte mleveni rogač, šećer, vanilin šećer, mleko, ulje i jaja, pa žicom za mućenje sve lepo sjedinite.
  3. Pripremljenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljenu ( il podmazanu i posutu brašnom) pravougaonu tepsiju, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko pola sata.
    SAVET: Čačkalicom ( ili štapićem za ražnjiće) proverite da l je pečeno tako što ćete je zaboti u testo, pa ako je izvučete čistu prekinite, a ako je vlažna produžite pečenje još nekoliko minuta. Pazite da kolač ne prepečete da ne bi bio suv.
    NAPOMENA: Ovom sam prilikom pravila duplu meru, te sam testo izlila u tepsiju 25×35 cm i dobila prilično visok kolač, koji sam morala peći nešto duže.
  4.  Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu il premažite čokoladnom glazurom po želji, isecite na kocke i služite.