Griz knedle

Verovatno mnogi od vas već imaju provereno dobar  recept za knedle koje krase pravu domaću supu. Ovaj pred vama nije neki spektakularan, ali je meni poseban jer sam ga nasledila od svoje mame , a zna se da mama kuva najbolje.
Knedle budu kao oblačići meke i tope se u ustima, a ukusom vraćaju u neka davno prošla vremena kada se živelo nekako sporije i mirnije i kad se tačno znalo kada se kuva „nedeljska “ supa.

Priprema smese

Sastojci:

2 jaja
1 kašika mešavine suvih začina („vegeta“)
2 kašike masnoće ( mast, namazni margarin ili puter)
12-14 kašika griza
Peršunov list po ukusu
NAPOMENA: Obično kuvam supu za dva dana , pa mi odgovara da imam dovoljno knedli za oba. Ako vam treba količina za jedan ručak slobodno prepolovite mere.

Kuvanje knedli

Priprema:

1. Razmutite jaja viljuškom, pa dodajte masnoću i mešavinu suvih začina i ponovo izradite viljuškom. Dodajte i sitno seckan svež ili sušen peršunov list po ukusu ( moji ne vole , pa ja ne stavljam).
2. Umešajte zatim dvanaest  kašika griza, pa još jednu ili dve dok ne postignete zadovoljavajuću gustinu smese – ne sme ni da curi ali ni da bude pretvrda nego onako kompaktna ali meka.
3. Najmanjom kašičicom uzimajte po malo pripremljene mase i spuštajte u provrelu supu. Knedle su kuvane kad isplivaju na površinu.
NAPOMENA: Knedle pravilno pripremljene će uvećati zapreminu nekoliko puta i stoga koristite baš malene kašičice ili kafenu napunjenu do trećine.