Kolač s voćem

Ovakvih recepata za kolače s voćem ima zaista mnogo i uglavnom su varijacije na istu temu. Svi su sočni, fini i brzo se prave, al ume da se desi da voće tokom pečenja padne na dno, uglavnom jer je testo previše retko. Ništa to ne smeta ukusu al možda malkice nervira estetski dojam, pa preostaje il da ga otrpimo il da pravimo gušće (a samim tim i „teže“ ) testo kad se pak može dogoditi da voće ostane na površini.

Recept pred vama nudi i treću opciju, a to je da smesu ispečemo do pola, pa tek onda pospemo voćem i zalijemo ostatkom. Postupak obezbeđuje da voće bude baš u sredini, pa ako vam je to važno izvolite probajte..

Priprema smese za testo

Sastojci:

Voće- vrste i količina po želji*

*  Ovog puta sam ređala smrznute maline, kupine i višnje, nisam ih odmrzavala ni ocedila, a vi možete staviti bukvalno svako u kombinaciji koju god želite.

Za testo:

5  jaja
1.5 šolja šećera
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
NAPOMENA: 1 šolja = 2 dl.

Priprema:

  1. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte redom ulje, jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo, te sve izmiksajte.
  2. Polovinu pripremljene smese izlijte u papirom za pečenje postavljenu ( il podmazanui pobrašnjenu) pravougaonu tepsiju ( moja je 22×32 cm). Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C  desetak minuta il dok gornja površina malo ne očvrsne.
  3. Izvadite iz rerne, rasporedite izabrano voće, prelijte preostalom masom i dovršite pečenje.
    NAPOMENA: Ako koristite sveže voće ipak ga ocedite, prethodno veće (kajsije,breskve,kruške..) isecite na manje komade. Zamrznuto takođe možete ocediti ako vam se tako više dopada.
  4. Ohlađen kolač isecite na komade željene veličine, pospite šećerom u prahu i poslužite.