Lizalice homemade

Kad sam ih pre nedelju dana prvi put napravila moja me ćerka oduševljena upitala planiram li i ovaj recept da podelim sa svima i zašto ga ne zadržim kao poslovnu tajnu. Odgovorih joj da nema sreće u skrivanju i sebičnosti, jer da nije jedna druga teta, Martha Stewart, objavila bila svoj recept teško bih i ja uspela da iz prvog pokušaja ispunim želju jedne mame i baš ovakvim lizalicama ukrasim tortu njenom  malenom dečkiću.

 Jer sve se dobro umnožava delenjem, i sreća i ljubav i znanje. I kad se neka druga deca budu radovala lizalicama koje budu po ovom receptu napravile njihove mame, tetke ili bake i moje će pisanje ispuniti svoj smisao.
 Dakle, u mnoštvu recepata na pet jezika koje sam iščitala tih dana ovaj mi je ulivao najviše poverenja, a i svi sastojci behu mi poznati i dostupni. Postupak sam iskombinovala po nekoj iskustvenoj logici, prilagodila našim mogućnostima i prenosim vam ga do detalja.
Priprema smese

 

Sastojci:

1 šolja (200g) šećera
2 kašike (30g) glukoznog sirupa *
* Kupuje se u prodavnicama poslastičarskih sirovina il u bolje snabdevenim prodavicama zdrave hrana, a može se i poručiti od dobavljača putem interneta.
A ako ne uspete,  napravite zamenu po receptu ovde.
1/4 šolje vode
1 kašika i kašičica i po limunovog soka
Prehrambena boja ( gel ili u prahu)
Aroma po ukusu
Jestive perlice po želji
Jestivo ulje za premazivanje
Oblikovanje

Priprema:

1. U šerpicu sa drškom (zbog lakšeg i bezbednijeg rukovanja vrelom tečnošću) sipajte šećer, glukozni sirup i vodu, pa zagrevajte dok se šećer ne rastvori. Mešajte lagano.
2. Kad više ne vidite kristaliće šećera izvadite kašiku i stavite termometar za hranu. Zagrevajte tečnost do ključanja i dalje potom sve dok  ne dostigne temperaturu od 125 °C. Ne mešajte i ne dirajte ništa, samo nadgledajte skalu termometra.
3. U međuvremenu pripremite modle ako ih imate ili običan pleh postavite papirom za pečenje.
Tanko četkicom premažite uljem delove gde planirate da će biti lizalice i postavite štapiće na odgovarajuća mesta.
NAPOMENA: Prave plitke modle za lizalice nisam ni ja imala, te sam iskoristila jednu za čokoladne praline na štapiću. Stavila sam bila i štapiće za popse, a mogu da posluže i oni za ražnjiće.
4. Kad masa dostigne 125 °C dodajte boju i aromu po želji i nastavite kuvanje do tačke koja se zove HARD CRACK POINT i iznosi oko 150 °C. Tad brzo sklonite sud sa vatre, dodajte limunov sok i sačekajte koji minut da tečnost prestane da peni, te je prespite u keramički sud sa drškom kojim ćete lakše manipulisati.
5. Sipajte vrelu smesu u modle i na papir za pečenje pazeći da prekrijete njime vrh štapića i da oblikujete kružnu tvorevinu. Pospite jestive perlice od gore po želji.

 

 

NAPOMENA: Budite veoma pažljivi i pazite da se ne opečete, al za svaki slučaj unapred obezbedite  melem za opekotine. Treba sve da radite prilično brzo jer se masa hlađenjem steže , te uklonite na vreme sve ometajuće faktore poput radoznalih ukućana. Iz istog razloga nisam uspela da fotografišem tu delikatnu fazu pripreme.
SAVET PLUS: Ako oblik ne bude dovoljno okrugao možete ga malo doterati prstima u fazi kad se još nije sasvim stegla masa. Koristite rukavice.

Čuvanje:

1. Kad se lizalice ohlade i očvrsnu odvojite ih od podloge i zabodite štapiće u komad stiropora vodeći računa da se ne dodiruju jer će se zalepiti.
2. Čuvajte ih na suvom i hladnom mestu, ne u frižideru. Nećete ih nikako moći sakriti od dece, te ako planirate njima da dekorišete tortu napravite odmah duplu meru ( najbolje u dve ture). Ako želite da ih nekom poklonite ili prodate uvijte ih u celofan i vežite ukrasnim tračicama.