Sladoled-sa-kafom-1

Sladoled s kafom

Mnogo volim i kafu sa sladoledom, al sladoled s kafom jednostavno obožavam. Recept po kom ga pravim je provereno dobar i to od samo dva sastojka, al sam u nemogućnosti da kod nas nabavim zaslađeno kondenzovano mleko i mlečnu slatku pavlaku bila prinuđena da improvizujem i tako je nastala ova nova podjednako ukusna i kremasta varijanta. Ukoliko se i vi nalazite na istim il bliskim geografskim koordinatama prepoznaćete moje muke i nadam se da će vama ovaj izmenjeni recept biti od posebne koristi dok će svima drugima svakako obogatiti repertoar ledenih poslastica.

Sladoled je no churn što znači da vam ne treba aparat, dovoljno je samo ga umutiti i zamrznuti bez bojazni da će se formirati kristalići leda. Pa, izvolite probajte..

Sladoled-sa-kafom-4

Sastojci:

4 dl kondenzovanog mleka*
* Zaslađenog ukoliko možete da ga nabavite, a ako vam nije dostupno poslužiće i nezaslađeno. U tom slučaju probajte smesu na kraju, te dodajte kašiku-dve šećera u prahu po ukusu. Ako želite možete napraviti i domaće kondenzovano mleko po receptu ovde.
5 dl slatke pavlake*
* U pitanju je prava mlečna (oko 33% m.m.), ali obzirom da se i ona na našim prostorima sve teže nalazi pribegnite zameni – slatkoj pavlaci na biljnoj bazi ( „Meggle“, „Hulala“ i dr.) i to u količini od 3.5 dl . Ona je već zaslađena, pa će i sladoled biti slađi, a ako baš ne volite previše slatko kombinujte je obavezno sa nezaslađenim kondenzovanim mlekom.
1-2 kašičice nes kafe (granula)*
* Kafu dodajte po ukusu.

Priprema:

  1. Umutite slatku pavlaku.
    NAPOMENA: Pazite da je ne premutite jer će se odvojiti maslac ako je mlečna, a biljna će se previše zgusnuti. Čim za mutilicama miksera ostaje trag prekinite mućenje.
  2. Dodajte kondenzovano mleko, pa smanjenom brzinom mutite da se sjedine.
  3. Granule nes kafe prelijte vodom tek toliko da se rastvore, pa dodajte smesi i kratko izmiksajte.
  4. Pripremljenu smesu prebacite u plastični sud s poklopcem i zamrznite.
  5. Kašikom za sladoled vadite kugle i uživajte.

 

 

 

Sladoled sa kafom