Smuti od kupina i banana

Smuti il u originalu smoothie je nešto što sam do skoro nepravedno zapostavljala misleći kako nije ništa posebno novo u odnosu na obične šejkove i razne „mućkalice“. A koliko sam se prevarila shvatih tek kad sam isprobala nekoliko kombinacija poštujući principe pripreme ovog glatkog (prevod sa engl.) čistog zadovoljstva. Koliko je smuti zdrav neću spekulisati obzirom na različite pristupe zdravoj ishrani i zadržaću se na hedonističkom elementu, koji je neosporan. Smuti od kupina i banana je posebno finog ukusa, predivne teksture, divno rashlađuje i osvežava, a sprema se za pet minuta.

Važno je da koristite zamrznuto voće jer ono osim što ga rashlađuje, čitav napitak čini gušćim i kremastijim. Ukoliko izostavite tečnu osnovu (mleko u ovom slučaju) dobićete u suštini nice cream il svojevrstan veganski sladoled.

PREPORUKA :  Obzirom da je jedan od glavnih sastojaka u velikom broju recepata za smutije upravo smrznuta banana podsetila bih vas na recepte za sladolede, koji je takođe sadrže, kao i na jedan sa predivnim plodovima kupine..

 

Smuti-od-kupina-i-banana-6

Sastojci:

1 šolja zamrznutih kupina (il malina, borovnica ili dr.bobičastog voća po želji)
1/2 (pola) zamrznute banane
1 šolja mleka
NAPOMENA: Možete da koristite obično kravlje mleko, ali i neko biljno poput bademovog, a možete i jogurt. Opredleite se već prema svojim navikama u ishrani.
3-5 urmi il neki drugi zaslađivač po svom ukusu (javorov sirup, med, stevia..) i u meri koja vam odgovara
1 ŠOLJA= 2.5 dl

Priprema:

  1. Ukoliko već niste zamrznite voće tako što ćete ga prethodno očistiti, oprati, posušiti i poređati po papirom za pečenje postavljenoj tacni.
    NAPOMENA: Bananu isecite na kolutove.
    SAVET: Važno je da se komadi voća ne dodiruju kako bi zamrznuti ostali svaki za sebe. Nakon nekoliko sati prebacite ih u kese za zamrzivač, u kojim ćete ih čuvati do upotrebe (u zamrzivaču naravno).
  2. U posudu blendera, multipraktika il „nutri-bulleta“ stavite prvo zamrznute kupine i banane, pa urme bez koštica il drugi zaslađivač po svom ukusu.
  3. Nalijte mlekom po izboru, te izmiksajte dobro dok se sve ne usitni i sjedini.
  4. Pripremljenu masu sipajte u čaše i poslužite odmah sveže pripremljeno i hladno.
    NAPOMENA:  Od ove količine sastojaka dobićete 4-5 dl smutija.

 

Smuti-od-kupina-i-banana-1

 

Smuti-od-kupina-i-banana-2

 

Smuti-od-kupina-i-banana-5