Sneško – sladoled na štapiću

Ne znam za vas, al meni ovo miholjsko leto prija izuzetno. Uživam u svakom toplom danu i suncu od kog sam se skrivala čitavog leta. Malo je čudno biti u oktobru u majicama kratkih rukava, al ne marim. I nije neobično što mi se slabo jedu jesenje poslastice kao npr.pite s bundevom i jabukama nego se još uvek vrtim oko frižidera sa sladoledima. Nije me čak mrzelo da napravim i ovu homemade verziju sladoleda na štapiću, koji najviše nalikuje nekadašnjem Frikomovom Snešku.

U osnovi ništa spektakularno ni novo, provereno dobar recept za sladoled od dva sastojka i čokoladni preliv, al je kombinacija zaista odlična. Za ovaj poduhvat su vam potrebni odgovarajući kalupi, koje sad možete kupiti u gotovo svim prodavnicama plastike i megamarketima, a u nedostatku istih uvek možete da improvizujete koristeći obične plastične čašice.

Samo sledite uputstvo pred vama i sve radite kad deca nisu u blizini inače ćete dobiti prilično šljampav rezultat žureći da što pre završite. Al ako ne marite za estetski dojam uključite i njih u pripremu il bar u instant degustaciju. Budite spremni i tolerantni na frku i haos, koji će pri tom napraviti. Il možda ipak ostavite pripremu sebi, pa ih iznenadite gotovim sladoledićima..

Izaberite sami, pa uživajte..

Priprema smese i punjenje kalupa

Sastojci:

Za sladolednu smesu:

1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka (4 dl)
5 dl mlečne slatke pavlake (nezaslađene)
NAPOMENA: Ukoliko ne možete da nađete mlečnu (i to se dešava) koristite biljnu slatku pavlaku, a umesto konzerve zaslađenog istu količinu nezaslađenog kondenzovanog mleka.

Za čokoladni preliv:

300 g čokolade

Postupak umakanja u rastopljenu čokoladu

Priprema:

 1. Ulupajte slatku pavlaku, al ne previše čvrsto. Čim za mutilicama tragovi ostaju vidljivi prekinite mućenje.
 2. Dodajte kondenzovano mleko i miksajte lagano da se sjedini.
  SAVET: I slatku pavlaku i kondenzovano mleko prethodno dobro rashladite kako bi mućenje bilo olakšano.
 3. Dobijenu smesu rasporedite u kalupe, pa u sredinu zabodite štapić.
  SAVET PLUS: Najlakše ćete to uraditi tako što ćete masom napuniti poslastičarsku vreću il običnu jaču kesu za zamrzivač kojoj ste odsekli vrh ( da bude širok par cm), te istiskivati potrebnu količinu u svaki otvor.
 4. Napunjene kalupe ostavite u zamrzivaču do sutra.
  NAPOMENA: Sladoled je mek i treba mu više vremena da se dobro stegne.
 5. Rastopite čokoladu u sudu na pari ili u mikrotalasnoj, već prema navici, a potom je prespite u neku dublju šolju.
  NAPOMENA: Čokolada ne sme biti vrela nego tek malo topla.
 6. Zamrznuti sladoled vadite iz modle, odmah uronite u čokoladu do željenog nivoa, izvadite, malo provrtite u ruci da se višak čokolade ocedi, pa zabodite u komad stiropora il samo malo sačekajte jer se brzo steže pa položite na komad papira za pečenje. Kašičicom zahvatite malo čokolade, te išarajte od gore kako biste dobili reljefan izgled, al ne morate.
  NAPOMENA: Važno je da modlu vratite u zamrzivač čim izvadite jedan sladoled kako se ostali ne bi opustili, a i gotove sladolede što pre ponovo zamrznite.
  SAVET: Obzirom da će sladoledna smesa ohladiti čokoladu poželjno je da je ponovo zagrejete nakon nekoliko komada.
 7. Kad se čokolada stegne sladoled je spreman za konzumaciju mada preporučujem da ga držite u zamrzivaču još sat-dva.