Tetka Klarin sladoled

Ovo je sladoled mog detinjstva i seća me uvek na raspuste kod nađmame u jednom bačkom selu. Setim se i kako je moja draga nena (na mađarskom tetka) Klara vadila plastične kutijice iz velikog zamrzivača u hodniku i smejala se našem dečjem nestrpljenju. Kad sam porasla dovoljno da mogu sama da ga napravim tetka mi je dala ovaj recept i ja ga prenosim vama nepromenjenog osim dela gde je ona koristila „živa“ (termički neobrađena) žumanca.
U ovoj letnjoj poslastici sad uživaju i moja deca, a nadam se da ću je praviti i svojim unucima jednog dana.

Obrada žumanaca i belanaca i priprema šlaga

Sastojci:

10 jaja
2 x 10 kašika šećera
380 g kisele pavlake (20 % m.m.)
160 g šlaga u prahu
4 dl mleka

NAPOMENA: Mera je baš velika, slobodno je prepolovite za prvi put, pa procenite svoje i kapacitete svojih ukućana.

Arome po želji –Vanilin šećer za vanilu, rendana čokolada za straćatelu, otopljena čokolada za čokoladni, kakao i nes kafa, mlevena plazma..

Spajanje komponenti u celinu

Priprema:

1. Umutite žumanca sa 10 kašika i skuvajte ih na pari  ( možete i klasično ili u mikrotalasnoj). Ostavite da se ohlade.
NAPOMENA: Moja ih tetka nije kuvala, pa nisam ni ja ranije, al se danas  osećam ipak malo sigurnije kad ih termički obradim.
2. Pripremite šlag sa mlekom.
3. Ulupajte belanca u čvrst šam, postepeno dodajte 10 kašika šećera i miksajte.
SAVET: Nisamtako radila ovde, al sam probala preporučujem svima koji se baš baš boje čak i „živih“ belanaca da šećer preliju vodom, skuvaju sirup i vruć u laganom mlazu dodaju umućenom šamu. Miksajte sve vreme dok se smesa ne prohladi. Temperatura sirupa bi trebala da pasterizuje belanca.
4. Kiselu pavlaku dodajte u ohlađena žumanca i lagano izmešajte da se sjedine, zatim umešajte kašiku po kašiku šlaga, a na kraju postepeno dodajte i šam od belanaca.
5. Dobijenu smesu podelite na nekoliko delova, te u svaki umešajte arome po želji, sipajte u plastične posude sa poklopcem i zamrznite.
6. Ledeni desert  vadite kašikom za sladoled i  servirajte u odgovarajućim čašama  prelivenog čokoladnim ili karamel prelivom i dekorisanog po želji.