Kuvanje filova od žumanaca i jaja u MT

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Neki već znaju za foru, al za sve vas koji ste pitali i za one koji bi želeli da pojednostave spremanje filova na pari pokušaću da pojasnim kako se kuvaju žumanca i cela jaja u mikrotalasnoj pećnici.
Svi oni koji preferiraju tradicionalan način pripreme i veruju da je tako spremljen krem ukusniji i zdraviji ne moraju ni da probaju ovaj metod.
Kuvanje u mikrotalasnoj ne samo da je brže nego se i mnogo lakše uočavaju faze i sa većom sigurnošću se može utvrditi kad je fil skuvan. A verovatno je baš ta nesigurnost jedan od važnih razloga zbog kojih ste do sad izbegavali sve poslastice sa kuvanjem jaja na pari.

 

 

 

 


KUVANJE ŽUMANACA U MT

 

Tačne mere i odnos žumanaca i šećera biće uvek navedeni u konkretnom receptu ( kao recimo za plazma tortu sa malinama ovde il Reformu ovde), pa ih neću navoditi.
NAPOMENA:Svaka mikrotalasna je specifična i navedene mere za snagu i vreme doživite samo kao smernice da biste utvrdili koje tačno odgovaraju vašoj pećnici.

1. Mikserom dobro umutite žumanca i šećer dok smesa ne posvetli i ne uveća zapreminu.
2. Odgovarajući plastični il keramički sud stavite u mikrotalasnu, podesite jačinu na 600 W, a trajanje na 2 minuta (osim ako imate manje od 10 žumanaca, tad počnite od 1 min.).
NAPOMENA: Sud treba da je dovoljno visok da ne bi smesa „pokipela“ kad bude rasla, a i dovoljno uzak da ne zapinje o zidove pećnice nego da se lagano i revnomerno okreće.
3. Nakon tog vremena izvadite sud i promešajte žicom, pa vratite na još 1 minut. Ponovo izvadite i promešajte i opet vratite na 1 min.
NAPOMENA: Što  je veća količina žumanaca to je duži interval između mešanja, pa npr. za 18 žumanaca možete prvo uključiti na 3 min. pa postepeno smanjivati trajanje kuvanja.
4. U jednom trenutku primetićete da je smesa vruća i da iz nje izlazi para („puši se“) – to je znak da ste blizu kraja i da sad smanjite interval na pola minuta i energičnije mešate žicom.
Smesa će vidno narasti tokom kuvanja da bi u jednom trenutku pala i zgusnula se i to je definitivno signal da ste žumanca termički obradili i skuvali fil.

 

 

Kuvanje fila od žumanaca

 

 

 

 

Sad ako u receptu piše da treba ( kao u filu za reformu recimo) dodajte prethodno rastopljenu čokoladu i promešajte da se sve sjedini. Čokolada će dodatno da zgusne smesu, a hlađenjem će još više očvrsnuti, te ne brinite što je još uvek tečna.
SAVET: Čokoladu uvek prethodno rastopim jer je tako brže i ravnomernije sjedinim sa kremom. Kockice čokolade se dodaju pri klasičnom kuvanju u sudu na pari, al je posuda i nakon toga nad izvorom toplote, pa se lako otope, dok kod mikrotalasne to nije slučaj. Kad dodamo čokoladu više ne vraćamo na kuvanje.

 

 

 

Dodavanje čokolade u kuvana žumanca sa šećerom

 

 

 

 

KUVANJE CELIH JAJA U MT

 


Takođe ćete tačne mere jaja i šećera imati navedene u konkretnom receptu kao recimo za Doboš tortu ovde.
Postupak kuvanja je isti kao kod žumanaca osim što ćete kod celih jaja biti oprezniji i prekidaćete kuvanje češće kako bi smesu promešali da vam se ne dogodi da se belanca zgrušaju.
Ako se ipak desi da se pojave te gromuljice, a krema je za kućnu upotrebu, nemojte je baciti. Neće biti baš savršene konzistencije i ukus će biti malko drugačiji, al će svakako ostati itekako jestiva.
I ovde ako tako piše u receptu dodajete rastopljenu čokoladu u već skuvan krem i mešajte da se sjedini. Masa će se od čokolade dodatno zgusnuti, a hlađenjem još više, pa ne brinite ako je još tekuća.

 

 

Kuvanje fila od celih jaja

 

P.S. VIDEO POSTUPKA

 

Snimila sam, krajnje amaterski doduše, kako se kuva krema od žumanaca s dodatkom čokolade, te postavila na svoj YT kanal ( kliknite na SUBSCRIBE ako još niste molim 🙂  OVDE u nadi da ću vam još malo pomoći.

Al glavni u celoj priči ste vi i praksa jer ćete samo kroz sopstveno iskustvo steći sigurnost i rutini. Stoga, ne bojte se grešaka jer se kroz njih najbolje uči i samo napred! Srećno!

 

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr