Zelena čorbica

Kad svog sina pitam šta da kuvam on odmah izbaci kao iz topa – „zelenu supicu“, a mojim ćerkama je to jedini oblik u kom mogu da pojedu zeleniš bez „zagađivanja“. Recept za nju je većim delom  improvizacija, al ću pokušati da vam navedem što tačnije mere. Velika prednost je što se može pripremati tokom cele godine jer u nedostatku svežeg uključuje opciju zamrznutog, što je još i brža varijanta. Probajte..

 

Zelena-corbica-priprema-1

Priprema sa zamrznutim briketima spanaća

 

Sastojci:

1 glavica crnog luka
kockica putera (oko 30 g)
1 krompir
300 g svežeg ili 150 g zamrznutog spanaća ili blitve*
* Možete i više po ukusu.
1.5 dl mleka
1 kašičica soli
1/2 kašičice belog luka u granulama ( ili sitno seckan čen svežeg)

Zelena-corbica-priprema-2

Varijanta sa blitvom

Priprema:

1. U šerpici rastopite kockicu putera, pa propržite na kockice iseckan crni luk dok ne postane staklast.
2. Nalijte 7dl vode i dodajte kockice oljuštenog krompira, te kuvajte dok  krompir ne omekne.
3. Svež spanać očistite od peteljki i iscepkajte, a u slučaju  zamrznutog brikete odmrznite ,pa dodajte i kratko prokuvajte.
4. Na kraju sipajte mleko,začinite solju i belim lukom, a potom izblendirajte u krem.

NAPOMENA: Umesto spanaća možete koristiti i blitvu, svežu ili zamrznutu, samo u toj varijanti luk pržite na ulju i nemojte dodavati mleko.

SAVET PLUS: Šaru u obliku paukove mreže na površini čorbice možete napraviti tako što ćete kašikom praviti koncentrične krugove od neutralne pavlake, a potom štapićem ili čačkalicom povlačiti od sredine ka krajevima i nazad sa određenim razmacima.

NAPOMENA UZ FOTOGRAFIJE:  Provereno dobar recept za ukusne mekike je ovde, ako poželite da i njih pravite uz ovu čorbicu, a slažu se odlično.