Bundeva macaronsi

Da, da, niste pogrešno pročitali, pred vama je recept za najeftinije, najlakše za napraviti i pri tom zaista ukusne macaronse od bundevinih semenki. Mogao bi im se čak dopisati i epitet zdravih ako zažmurimo na šećer u sastavu.
Bila sam i sama malo skeptična, al su mi uspeli iz prve, te se nemojte plašiti. Ako vam se  slučajno desi i da omašite neće vas to ništa koštati za razliku od neuspeha u pravljenju originala od blanširanih badema. Zato samo hrabro, vežbajte i uživajte u svom uspehu, a naravno i u ukusu ovih slatkiša.

Priprema praškastih sastojaka

Sastojci:

Za macaronse:

72-75 g belanaca (od dva jajeta otpr.)
35 g šećera
Prstohvat soli
115 g šećera u prahu
55 g bundeve golice (semenke)
1 kašičica kakaoa (ravna)
Aroma vanile (kap-dve)

Za krem:

120 g bele čokolade
40 g slatke pavlake

Priprema šama i makronizacija

Priprema:

1. Semenke bundeve golice rasporedite na papirom za pečenje postavljen pleh i prepecite u rerni zagrejanoj na 200 °C 10 min. Ohladite i sameljite u secku.
2. Pomešajte sa polovinom šećera u prahu i sve zajedno sameljite ponovo ovog puta u mlinu za kafu ili boljem blenderu. Prosejte, a krupnije čestice još jednom sameljite. Ako vam ostane malo nesamlevenih delova slobodno ih ostavite, neće ništa pokvariti.Na kraju dodajte i ravnu kašičicu kakaoa.
3. Belanca ( koja su bila odvojena od žumanaca jedan dan i odstojala par sati na sobnoj temperaturi) ulupajte sa prstohvatom soli u čvrst šam. Dodajte šećer u dva navrata i miksajte dok se ne pojave tzv. „meki vrhovi“ kad odignete mutilice miksera.Po želji dodajte par kapi arome vanile.
4. Umešajte ostatak šećera u prahu u samlevenu smešu semenki,kakaoa i šećera, pa dodajte polovinu te mešavine u belanca i špatulom povlačite po dnu i od krajeva ka unutra dok se ne ujednači masa. Potom dodajte drugi deo i ponovite mešanje – tzv. „makronizaciju“. Znaćete da je gotovo kad smesa klizi sa podignute špatule kao lava i utapa se u ostatak mase.
5. Napunite smesom dresir džak i okruglim nastavkom istiskujte po malo na silikon ili papir za pečenje.
6. Tresnite plehom par puta snažno o podlogu kako bi izašao vazduh, te ostavite macaronse da stoje  na sobnoj temperaturi  dok im se na površini ne stvori pokorica – od 15 min. do par sati u zavisnosti od vlažnosti vazduha.
NAPOMENA: Veoma je bitno da sačekate da se prst ne lepi za macaronse jer će tek tada biti adekvatno pripremljeni za pečenje.

Pre i nakon pečenja i filovanje

7. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 ° oko 12 min. Posle prva dva minuta otvorite rernu da izađe para. Oko sedmog -osmog minuta trebao bi se pojaviti čuveni znak uspeha – prsten.
8. Pred kraj još jednom otvorite rernu i prstom proverite da li kapica „šeta“, te ako se ne pomera izvadite pleh. Odmah prebacite macaronse zajedno sa  silikonom il papirom za pečenje na drugi pleh kako bi prekinuli dalje zagrevanje.
9. Macaronse odvajajte od podloge tek kad se ohlade.
10. Rastopite belu čokoladu u zagrejanoj slatkoj pavlaci i kad se dobro rashladi ovom kremom spajajte po dva kolačića.
NAPOMENA:Možete ih služiti odmah al su lepši kad odstoje dan-dva da se prožmu s kremom.
Ovom prilikom sam ih dekorisala  povodom predstojećih novogodišnjih praznika, a vi možete prema svojoj želji.