Cajna-kobasica-1a

Čajna kobasica

Odmah da vam razotkrijem ako sam vas naslovom navela u zabludu – čajna kobasica ili zimska salama na fotografijama nije čuveni mesni delikates no KOLAČIĆ i to kakav! Priprema se od svega tri sastojka, sva tri posna, a ukusom dominira susam, koji će fino prepečen prijati svakom nepcu, da ne spominjem istinske susamoljupce. I sama sam takva, te mi je ovo jedan od omiljenih sitnih kolača, a sasvim sam sigurna da će svojim karakterističnim ukusom osvojiti mnoge od vas, pa izvolite..

Da napomenem da na blogu već postoji recept za salamu sa susamom nešto drugačijeg sastava i načina pripreme kao i recept za predivne ratluk bombice, pa zavirite, uporedite i izaberite po svom guštu..

Cajna-kobasica-6

Priprema smese

Sastojci:

500 g ratluka ukusa vanile, bergamota ili ruže
SAVET: Važnija je svežina od ukusa koji može biti po vašem izboru.
100 g čokolade (klasične za kuvanje)
250 g susama
+ malo šećera u prahu za oblaganje

Cajna-kobasica-7

Oblikovanje

Priprema:

 1. Susam propržite na suvom tiganju. Protresite povremeno da se ravnomerno zagreva. Gotovo je kad zrnca požute. Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se susam ohladi.
  NAPOMENA: Ne odmičite se od šporeta jer može lako da pregori!
 2. Otopite čokoladu u sudu nad parom ili u mikrotalasnoj i malo prohladite.
  SAVET: Nikada čokoladu nemojte otapati brzo i na visokoj temperaturi nego lagano na nižoj, postepeno i  nikad do kraja. Kad vam ostane jedna trećina neotopljenih komadića promešajte da se i oni rastope samo pod dejstvom toplote rastopljenih delova.
 3. Ratluk iseckajte na manje delova, te ga izgnječite viljuškom.
  SAVET PLUS: Potrudite se da nabavite svež ratluk koji se može lako obraditi. Ako je stariji il suvlji kratko ga zagrejte u mikrotalasnoj (ako je nemate možete i u posudi nad vodenom parom), pa bi trebalo dovoljno da omekša.
 4. Dodajte otopljenu još toplu čokoladu, pa viljuškom sjedinite.
 5. Na kraju umešajte i susam dodajući ga postepeno.
 6. Oblikovanu kuglu podelite na dva dela. Od svakog srolajte valjak na podlozi posutoj šećerom u prahu, te ga stanjite u kobasicu daljim rolanjem.
 7. Obe oblikovane rude čuvajte zamotane u providnu foliju u frižideru ili ih ostavite na promajnom suvom mestu da se prosuše, pa secite poprečno na šnite i služite.

Cajna-kobasica-5a

Cajna-kobasica-3a

Cajna-kobasica-4a

Cajna-kobasica-2a