Corba-bundeva-pasulj-kukuruz-2

Čorba od bundeve, pasulja i kukuruza

Kad pročitate naziv čorba od bundeve, pasulja i kukuruza da li vas asocijacije vode u Severnu Ameriku? Teško, al ipak se tamo nalazi postojbina sve tri biljke – Meksiko, iz kog su se proširile na sever novog, a potom prevezene brodovima i na stari kontinent.

Ove tri kulture domoroci Severne Amerike sadili su zajedno jer su tako bolje uspevale i odlično se uklapale, a zvali su ih bašte tri sestre. Stabljike kukuruza pružale su oslonac za rast pasulja, a pasulj je kao i sve leguminoze obogaćivao azotom zemljište što je blagotvorno za rast kukuruza. Bundeva je svojim širokim listovima onemogućavala divljanje korova i sprečavala prekomerno isparavanje vode iz zemljišta. Svo troje zajedno pomagalo je jedno drugom da opstanu i to su Indijanci kao rasa koja je pridavala duhovni značaj biljnim vrstama i primetili i podsticali. „Beli“ čovek je ovu ravnotežu kao i mnoge druge narušio i zanemario, al se nadam da će se  osvestiti i učiniti sve da smanji štetu koju je naneo prirodi iz neznanja i nemara.

Agronomi danas ponovo savetuju da se vratimo ovakvom načinu uzgoja, a nutricionisti sve češće ukazuju na činjenicu da kad se konzumiraju zajedno plodovi ove tri biljke obezbeđuju kompletne proteine što je od posebne važnosti veganima, ali i svima koji cene kvalitetnu ishranu.

Najjednostavniji način kako se „tri sestre“ mogu iskombinovati i u tanjiru  je recept za ovu preukusnu čorbicu, koji je pred vama. Pa, izvolite probajte i vratite se celovitosti prirode..

 

Corba-bundeva-pasulj-kukuruz-priprema-1-1

Priprema I deo

 

Sastojci:

1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
500 g bundeve
NAPOMENA:  Bundevu merite nakon pečenja.
250 g belog pasulja (može iz konzerve)
400 g kukuruza (zamrznut ili konzerviran)
Po 1 kašičica soli i mešavine sušenih začina ( tipa „vegete“)
Peršunov list
Biljno ulje po izboru (od kukuruza, bundeve, koštica grožđa, suncokreta..)

 

Corba-bundeva-pasulj-kukuruz-priprema-2-1

Priprema II deo

 

Priprema:

  1.  Bundevu isecite na ploške debljine oko 1.5 cm, poređajte na papirom za pečenje postavljen pleh, te ispecite u rerni zagrejanoj na 200 °C. Pečeno je kad viljuška lako prolazi kroz „meso“ ploda.
  2. Ohlađenu bundevu očistite od kore, izmerite pola kilograma, pa ih isecite na komade.
  3. Na ulju propržite kockice luka, prvo crnog a zatim dodajte i beli. Nalijte litrom vode, pa ubacite i bundevu.
  4. Kuvajte 20-tak minuta, sklonite sa vatre i izblendirajte.
  5. Ako koristite konzervirane pasulj i kukuruz samo procedite i malo properite, pa dodajte u čorbu i kratko sve prokuvajte.
    NAPOMENA: Ako ne želite da koristite pasulj iz konzerve, skuvajte običan kao što inače radite, ocedite ga i dodajte. A zamrznut kukuruz možete upotrebiti odmah neodmrznjut, al u tom slučaju kuvajte sve malo duže.
  6. Kuvanu čorbu začinite solju i mešavinom začina, pospite seckanim peršunovim listom i poslužite toplo.

 

 

Corba-bundeva-pasulj-kukuruz-1