Filovi s mlekom bez grudvica

Sigurno vam se bar jednom desilo da se iznervirate jer fil sa mlekom za tortu ili kolač nije ispao savršeno gladak. Meni jeste kad sam počinjala da se zanimam slatkišima, a dogode se i sad tu i tamo grudvice u filu samo su razlozi za to drugačiji. Nekad je to bilo pomanjkanje umešnosti i iskustva, a sad nedostatak vremena, žurba i obavljanje više radnji istovremeno, il bar pokušaj multitaskinga uz ometajuće faktore okruženja.

Ako želite dakle da pripremite filove s mlekom bez grudvica obavezno pogledajte video koji sam postavila na svoj You Tube kanal MarinaS Taste, a možete ga odgledati i na kraju ovog posta. Unapred se izvinjavam na amaterizmu jer mi u tom poslu još uvek nedostaju i iskustvo i umeće i vreme. No, ipak se nadam da će video u kombinaciji s tekstom koji sledi da vam bude od koristi i da ćete izbeći učenje na sopstvenim greškama.

Priprema krema od pudinga i mleka

Fil od pudinga i mleka

Iako retko ko nije nikad skuvao puding u mleku napomenuću da nije tako jednostavno kao što se čini i da treba ispoštovati nekoliko osnovnih koraka.

  • Prašak za puding pomešajte s manjim delom mleka, a veči deo zagrevajte u šerpi sa šećerom do ključanja. Potom SMANJITe vatru i lagano sipajte razmućeni prašak. Mešajte NEPRESTANO dok se ne ukažu klobuci tj. dok masa ponovo ne proključa.
  • Pripremljen puding se najefikasnije hladi tako što mu se površina prekrije providnom folijom. Taj postupak sprečava formiranje pokožice, a ona je odgovorna za pojavu gromuljica u filu kasnije.
  • Puding ne treba da bude sasvim hladan nego MLAK u značenju tek tek malo topao. U suprotnom se neće lepo sjediniti sa masnoćom odnosno ostaće razdvojene čestice kreme i margarina ili putera.
  • Prvo mikserom umutite margarin ili puter sa ili bez šećera u prahu, kako već piše u konkretnom receptu. Zatim  i sam puding izmiksajte, pa ga kašiku po kašiku dodajte umućenoj masnoći, pa mutite dok se ne potroši sva količina. Moguće je naravno dodati i margarin/puter u ohlađen puding odjednom, te sve mutiti, al vam za to treba zaista jak mikser koji će uspeti sve da sjedini zahvaljujući svojoj brzini i snazi.
  • NAPOMENA: Snimala sam pripremu kreme za običan kolač sa jagodama.

Priprema kreme od žumanaca i mleka

Fil od žumanaca i mleka

Ovde spadaju sve varijacije poslastičarske kreme, dakle filovi koji se kuvaju od žumanaca il čak celih jaja i mleka uz dodatak neke materije za zgušnjavanje. Najčešće su to brašno, gustin (kukuruzni skrob) i prašak za puding. Postupak je sličan prethodno opisanom uz neka odstupanja.

  • Žumanca il jaja se umutite sa šećerom, dodajte im  brašno ili skrob, te sipajte u preostalo proključalo mleko i mešajte neprekidno. Kad se masa zgusne i ponovo proključa sklonite sud sa vatre i ostavite da se hladi.
  • Možete upotrebiti providnu foliju kao u postupku s pudingom, al obzirom da se u ovom slučaju pokorica ne formira tako brzo možete i sud sa kuvanom kremom spustiti u veću šerpu il lavor sa hladnom vodom i povremeno promešati. Nemojte ipak da ispustite kremu iz vida i mešajte na svakih nekoliko minuta.
  • Umućenom puteru ili margarinu dodajte mlak krem, takođe kašiku po kašiku, te miksajte dok se sve lepo ne sjedini.

NAPOMENA: Snimala sam pripremu kreme za Kapri tortu.

Sve ostale savete i napomene, kao i bonus trik, možete čuti i videti u spomenutom videu, pa izvolite..