Čorbica od kukuruza i šargarepe

Kukuruz je žitarica broj jedan za mene još od malih nogu kad mi je deda donosio prve letnje klipove  s naših njiva. Dopadaju mi se sva jela koja ga sadrže i sve moguće delicije od kukuruznog brašna. Moja ga deca vole još više ako je to uopšte moguće, te naš jelovnik obiluje ovom namirnicom. Može se reći da kod nas važi ono „u svakoj čorbi kukuruz“ umesto „mirođija“.😊
Koliko moji klinci obožavaju kukuruz toliko na moju veliku žalost ne ljube šargarepu. Kao svaka dobra i brižna majka nisam se bila predala no sam i nju gurkala gde god sam stigla.
Upravo iz te težnje da spojim plus i minus je nastao i receptić pred vama, a čorbica od kukuruza i šargarepe postade i ostade jedna od omiljenih u našoj porodici. Sprema se za čas, pa ne vidim razlog da je i vi ne isprobate.
Nema glutena u sastavu i nema alergena, pa izvolte..

 

Sastojci:

350 g kukuruza šećerca*
* Kupujem onaj zamrznut, pakovan u kese.
2-3 šargarepe (sveže)
Ulje*
* Po vašem izboru, a ja najčešće koristim ulje od semenki grožđa, jer nema neku specifičnu aromu, a stabilno je pri visokim temperaturama.
So, mešavina začina ( poput „vegete“)

Priprema:

1. Šargarepe ogulite, pa izrendajte sitno.
2. Propržite ih kratko na zagrejanom ulju.
NAPOMENA: Tako če šargarepa osloboditi beta karoten, koji će čorbi dati divnu boju, a vama vitamin A ( iskoristljiv tek kad je rastvoren u masnoći).
3. Nalijte vodom, te dodajte kukuruz. Od momenta ključanja kuvajte 15-20 minuta.
4. Začinite po ukusu i služite.