Domaća gum pasta

Mnogi od vas prave svojim najvoljenijim torte za rođendan i žele ih ukrasiti na najlepši mogući način, a često ne znaju kako i čime. Ako želite tortu da ukrasite jestivim cvetovima il figuricama imate nekoliko opcija – da ih kupite u prodavnicama zdrave hrane ili poslastičarstva, da ih poručite od talentovanih modelatora preko interneta ili da ih napravite sami.
Moj predlog je da napravite sami i domaću gum pastu od koje ćete oblikovati svu vašu dekoraciju – i figurice i cveće i dr.ukrase. Lako je i jednostavno, nije skupo, a bićete ponosni na svoje umeće i obradovaćete svoje najmilije.
Recept sam dobila bila od svoje fb prijateljice Srđane Kricka-Golić i često ga koristim, a naročito kad ukrase pravim u poslednjem trenutku i nemam puno vremena za sušenje.

Postupak pripreme

Sastojci:

500 g šećera u prahu
2 ravne kašičice CMC*-a
* Karboksi metil celuloza ili gum tex ili tylose je aditiv u poslastičarstvu, koji se dodaje da bi smesa bila elastičnija i brže se sušila. CMC možete poručiti preko fb stranica koje prodaju poslastičarske proizvode ili možete kupiti u apoteci  zamenu – lepak za zubne proteze u prahu ( po sastavu neki su i 100 % cmc).
10 g želatina
2 kašičice glukoznog sirupa (ili svetlog meda)
2 kašičice biljne masti ( ili margarina)
1 belance
NAPOMENA: Važno je da šećer u prahu bude sitno mleven, pa ako niste sigurni u kvalitet sameljite ga dodatno u mlinu za kafu-

 

Upotreba gotove mase

Priprema:

1. Obavezno prosejte šećer u prahu, pa nešto manje od polovine sipajte u čistu posudu. Dodajte CMC ili zamenu i promešajte kašikom.
NAPOMENA: Ukoliko niste u prilici da nabavite ni jedno ni drugo jednostavno ih izostavite. Pazite da masu ne prezasitite šećerom, bolje da bude jako meka nego da se raspada i mrvi, mastite i ruke i podlogu dok je budete koristili i sušite oblikovane figurice duže na vazduhu. Biće i tako u redu.
2. U posebnu šerpicu stavite želatin i prelijte sa 30 ml hladne vode.Ostavite da nabubri, a onda ga rastopite na tihoj vatri. Pazite da ne proključa!
3. Dodajte glukozni sirup (ili med) i biljnu mast (ili margarin), te mešajte dok se lepo ne sjedini, a potom sipajte u posudu sa prah šećerom i miksajte spiralnim nastavcima.
4. Dodajte belance, te postepeno i preostali šećer u prahu neprekidno muteći.
5. Dobijena smesa bi trebala biti konzistencije gušćeg krema, pa je prebacite u najlon kesu za zamrzivač, čiju ste unutrašnju stranu prethodno premazali biljnom mašću. Isterajte zaostali vazduh, zamotajte kesu i smestite je u plastični sud sa poklopcem.
6. Ostavite ovako pripremljenu gum pastu u frižideru oko 12 h, izvadite je i otkidajte deo po deo u količini koja vam je potrebna. Ruke namažite biljnom mašću i razmesite masu.

SAVET: Možete dodati boju u gelu ili prahu (rastvorite je u vrlo malo alkohola) i obojite po želji. Ako želite da celu količinu obojite u određenu boju praktičnije i efektnije je da boju dodate u rastopljeni želatin i dalje nastavite po receptu.
SAVET PLUS: Gotovu masu možete čuvati dobro zapakovanu u frižideru nekoliko nedelja, a napravljne figurice biće suve za par sati ako ih držite na suvom promajnom mestu (nikako u frižideru!).
NAPOMENA: Možete ih stavljati na torte obložene fondanom (dekor masom), prelivene čokoladom ili premazane šlagom – bez bojazni da će se rastopiti ili pustiti boju.

VIDEO

 

 

P.S.  Kako bih vam približila postupak pripreme snimila sam video klip koji možete pogledati, pa izvolite.

 

 

Na slikama su primeri figurica i dr.dekoracije od domaće gum paste pravljene po ovom receptu.

 

Figurica Olafa
od gum paste

 

Figurice majmuna, žabe i slona od gum paste

 

Figurice lava, žirafe i slona i broj jedan od gum paste
Slova, sandalica, ogrlica,siluete, brojevi i zvezdice  od gum paste