Kitnikez-I-7

Kitnikez Deo I

Kitnikez il sir od dunja je starinska poslastica iz vremena Austrougarske , poznata mnogima koji danas naseljavaju njene bivše teritorije, a nekima od nas snažno vraća uspomene na detinjstvo u vojvođanskom selu. Pravila ga je moja baba Slava ( nismo tad imali bake), pravila ga je moja mama, a pravim ga i ja po istom starom receptu.
Mama je ove godine probala da oljušti dunje pre kuvanja i kitnikez je i tako bio slasan, al nekako vlažniji i želatinozan. Izgleda da kitnikezu baš ljuske daju sirastu teksturu.
Ako ste među onima koji nisu nikad ni čuli za ovaj delikates, a želite da ga okusite slobodno sledite ova jednostavna uputstva i uživajte u ukusu tradicije.

Priprema I –  kuvanje i pasiranje

Sastojci:

1 kg očišćenih dunja
800 g šećera
Sok od 1 limuna
Po želji i ukusu još:
Seckani orasi
Smeđi šećer
Šećer u prahu

Priprema II – Kuvanje dok ne ostane trag

Priprema:

1. Dunje dopro operite da im odstranite „dlačice“ sa kore. Odstranite potom gnjile delove  i sredinu sa semenkama, te iseckajte na komadiće sa korom.
2. Ovako očišćene izmerite, nalijte vodom da „ogrezne“( tek da prekrije voće), dodajte sok od limuna  i kuvajte dok ne omeknu. Limunov sok će posvetliti meso dunja, koje je oksidiralo na vazduhu pri čišćenju.
3. Skuvane komadiće dunje ocedite od tečnosti (možete sačuvati tečnost za sok), te izmiksajte štapnim mikserom.
4. Dobijenu masu prespite u veću šerpu , dodajte šećer i kuvajte uz mešanje dok za varjačom ne bude ostajao jasan i trajan trag. Smesa treba da je znatno gušća nego pekmez. Ako želite pred kraj možete umešati seckane orahe.
5. Silikonske modle ili  starinske limene kalupe ili obične plehove /tepsije navlažite ( isperite samo) hladnom vodom, rasporedite smesu i poravnajte. Ostavite na hladnom mestu ( ne u frižider) da se ohladi i stegne, a zatim istresite iz kalupa/modli. Deo iz pleha/tepsije isecite na komade, pa ih po želji možete uvaljati u kristale smeđeg šećera ili šećer u prahu. Na papirom za pečenje postavljenim tacnama ostavite sve da se prosuši još nekoliko dana.
Ako sav kitnikez ne pojedete odmah  možete ga mesecima čuvati u kartonskim kutijama u hladnoj prostoriji.
NAPOMENA: Ako vam se desi da kitnikez teško izlazi iz limenih kalupa uronite ih na kratko u vruću vodu , pa okrenite.

Nalivanje modli, sečenje i valjanje

Umesto zaključka:

I eto kako je sve lako i jednostavno.
Bilo.
Dok nisam posetila festival Novosadska jesen 2017 i videla štand sa kitnikezom. BORDO CRVENIM.
Nisam posebno napominjala da sam čitavog života jela kitnikez NARANDŽASTE boje ne sumnjajući ni malo u njegovu autentičnost.
Na pitanje kako je njihov kitnikez drugačiji proizvođač iz okoline Titela reče da je to PRAVI i da ja kao i mnoge druge LENJE domaćice grešim jer ga ne kuvam dovoljno dugo, al da sam još mlada pa ću vremenom shvatiti. Drugim rečima izvrdao je odgovor.
Tad kreće moje istraživanje po netu sa ciljem da saznam kako se dobija taj bordo kitnikez i priznajem da se nisam smirila dok ga nisam skuvala.
A nisam ostarila.☺
I zato..
NASTAVAK PROČITAJTE pod nazivom Kitnikez Deo II 

Kitnikez-I-1
Kitnikez-I-2
Kitnikez-I-3
Kitnikez-I-4
Kitnikez-I-5
Kitnikez-I-6