Kokos makroni

Kokos makroni (a ne kokos macaronsi ) su tradicionalni nemački kolačići od belanaca i spremaju se uglavnom za zimske blagdane.  Negde se pominje da su nastali još u 9.veku nakon  arapskih osvajanja i pod uticjaem bliskoistočnjačke kuhinje. Recepata naravno ima prilično, a ja sam se opredelila za po mom mišljenju  najednostavniji, bez kuvanja na pari i dodavanja vode.

 

Priprema smese i makrona

Sastojci:

2 belanca
Prstohvat soli
100 g šećera
50 g šećera u prahu
1 kašičica soka od limuna
150 -200 g kokosa

Za glazuru:

75 g čokolade
2 kašike ulja

Nakon pečenja i glaziranje

Priprema:

1. Ulupajte belanca sa solju u čvrst šam. Dodajte šečer u dva navrata i miksajte dok se ne rastvori.
2. Potom sipajte limunov sok i umešajte šećer u prahu.
3. Kokos nemojte odjednom sasuti jer je različitog kvaliteta nego prvo 100g , pa onda postepeno ostatak dok ne dobijete gustinu dovoljnu da kašičicom možete da vadite masu, a da se ne raspada.
4. Na papirom za pečenje postavljen pleh ređajte hrpice pripremljene smese, pa pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C dvadesetak minuta.
5. U sudu nad parom rastopite čokoladu s uljem, pa ohlađene kolačiće zaranjajte donjom stranom ili poprskajte od gore, a možete i oboje, kako vam se više dopada.
NAPOMENA: Makroni pravilno pripremljeni su spolja hrskavi, a iznutra meki i mogu očuvati svežinu ako se čuvaju u dobro zatvorenim metalnim kutijama.