Kokos sladoled

Ako volite ukus kokosa ova je ledena poslastica po vašem ukusu. Našla sam bila recept na mađarskom sajtu Dívány, pa sam ga malčice izmenila i dopao mi se rezultat. Sledeći put ću umešati i komadiće čokolade radi totalnog bounty šmeka, al je i ovakav kokos sladoled fino kremast i sasvim sigurno osvežava.
Ako umesto mlečne slatke pavlake upotrebite posnu na biljnoj bazi ( bez ikakvog udela kazeina!) mogu ga slobodno konzumirati i osobe alergične na laktozu iz mleka.

Termička obrada

Sastojci:

400 g kokosovog mleka (1 konzerva)*
1.5 dl slatke pavlake
100 g šećera
50 g kokosovog brašna
2 jaja
2 žumanca
* Kokosovo mleko je sad uglavnom dostupno u svim bolje snabdevenim marketima i prodavnicama zdrave hrane. Ako ne možete da ga nabavite, koristite obično kravlje mleko.

Pre i nakon dodavanja šama

Priprema:

1. Pomešajte kokosovo mleko i slatku pavlaku, pa dodajte šećer i kokosovo brašno. Zagrevajte uz povremeno mešanje dok se šećer ne rastopi, te prohladite.
2. U posudu miksera stavite četiri žumanca, blago ih razmutite, a potom lagano sipajte u njih prohlađenu tečnost. Miksajte sve vreme da se lepo sjedine.
3. Prespite u odgovarajuću šerpu i kuvajte dok se ne počne zgušnjavati.
NAPOMENA: Ne sme da proključa, pa pazite da temperatura ne bude previsoka i stalno mešajte.
SAVET PLUS: Znaćete da je gotovo kad na poleđini varjače ostane jasan trag posle povlačenja prstom.
4. Kad se masa ohladi lagano umešajte šam od dva belanceta, a zatim rasporedite u odgovarajući plastični sud sa poklopcem i zamrznite.