Kondenzovano-mleko-homemade-4

Kondenzovano mleko – homemade

Kondenzovano mleko je kako mu i naziv kaže mleko veće koncentracije suvih materija i samim tim manjeg udela vode. Koristi se u pripremi raznih poslastica kao što su tri leće kolač, sladoledi bez kristalića leda, staklena i druge čokoladne glazure.. Uglavnom tamo gde je potrebno postići kremastiju teksturu slatkiša.
Postoje dva glavna vida –  nezaslađeno i zaslađeno i oba se mogu kupiti u bolje snabdevenim marketima u svetu, pa ponekad i kod nas.
Obzirom da je vrlo lako moguće da ih ipak ne nađete opisaću dva osnovna načina na koja ih sami možete proizvesti kod kuće. Oba se odnose na zaslađeno kondenzovano mleko. Recepte za homemade nezaslađene verzije nisam tražila. Još.

A) Pravo domaće kondenzovano mleko

Pravo jer se dobija baš iz mleka i jer nastaje isparavanjem vode iz njega, dakle baš kako bi i trebao taj proces da se odvija. Ko god je pravio fil za domaće karamel oblande zna za postupak. On u sebi ne krije nikakvu misteriju, a zahteva samo malo pažnje i vremena. Rezultat je kondenzovano mleko skoro identične konzistencije i ukusa kao industrijsko samo malo tamnije boje, te se može slobodno koristiti u svim receptima koje ga propisuju.
Sledite uputstvo koje sledi i nećete pogrešiti.

Sastojci:

5 dl punomasnog mleka (min. 3.2 % m.m.)
180 g šećera

Priprema pravog kondenzovanog mleka

Priprema:

1. U odgovarajuću šerpu sipajte mleko, dodajte šećer i mešajte dok se ne rastvori, pa zagrevajte dok ne proključa.
2. Potom smanjite vatru i kuvajte oko 35 minuta tako da tek tiho struji. Nemojte mešati.
3. U manju šolju sipajte hladnu vodu, pa kašikom uranjajte prvo u nju, a zatim skidajte penu sa mleka, pa opet kašiku uronite u vodu.
NAPOMENA: U peni su nečistoće iz mleka.
4. Kuvajte zatim masu uz mešanje dok se ne zgusne toliko da na poleđini varjače ostane sloj smese, a tečnost uvri otpr. na polovinu.
5. Sklonite sa vatre i ostavite da se sasvim ohladi.
NAPOMENA: Masa će se hlađenjem još dodatno zgusnuti.
6. Sipajte kondenzovano mleko  u staklene tegle i čuvajte ih u frižideru do upotrebe, a najduže 3-4 nedelje.

Kondenzovano-mleko-homemade-1

B) Instant kondenzovano mleko

Internetom kruže i recepti po kojima se kondenzovano mleko može napraviti od već dehidriranog gotovog mleka u prahu. To evaporirano mleko je ono iz kog je izdvojena sva količina tečnosti, a ostale su samo suve materije. Po ovoj logici ako dodamo ponovo deo vode i masnoću koja se takođe često ekstrahuje u industrijskom procesu, dobićemo veoma brzo mleko željenog stepena koncentracije.
Instant home made mleko je iste boje kao ono koje kupujemo konzervirano, al je gušće i nekako „jače“. Moguće je da je uzrok vrsta mleka u prahu koja je meni dostupna, te vi isprobajte sami. Ako je potrebno povećajte malo količinu vode dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Priprema instant kondenzovanog mleka

Sastojci:

125 g mleka u prahu*
* Ne tzv. „zamene“ tj. ne ono biljnog porekla.
75 g šećera u prahu
12.5 g putera
0.5 dl vode

Priprema:

1. U blender/secka sipajte šećer i mleko u prahu, pa dodajte kockice omekšalog putera.
2. Zagrejte vodu do ključanja, skinite sa vatre i prelijte preko mase. Uključite secka/blender u nekoliko kraćih intervala dok se sve lepo ne sjedini.
3. Dobijenu masu iskoristite odmah jer stajanjem očvrsne.
NAPOMENA: Ako se to desi ponovo je malo zagrejte da joj vratite tečniju konzistenciju. Moguće je da mleko u prahu koje je kod nas raspoloživo drugačijeg kvaliteta nego ono koje je korišteno u originalnoj recepturi.

 

Kondenzovano-mleko-homemade-3