Konfeti vanila mafini

Već dugo tragam za savršenim vanila mafinima i čini mi se da se ovim receptom ta potraga okončava. Osim toga, a pre svega, ovo su veoma dekorativni i deci jako interesantni kolačići jer u svom sastavu imaju raznobojne jestive mrvice i/ili konfetice.
Original možete pogledati ovde, a ja sam ga prilagodila našim uslovima. Izvolte..

 

Priprema testa I

 

Sastojci:

3 kašike putera
1/3 šolje ulja (43 g)
180 g šećera
1 1/2 (jedna i po) kašičica vanila arome
172 g brašna
1 1/2 (jedna i po) kašičica praška za pecivo
1/2 kašičica soli
1/2 šolje (118 ml) butermilka – mlaćenice *
*Butermilk ili mlaćenica je tečnost koja nastaje prilikom dobijanja putera iz mleka. Ukoliko poput mene niste u prilici da je kupite, jednostavno napravite zamenu tako što ćete u šolju toplog mleka dodati kašiku limunovog soka i promešati. Za ovaj recept treba vam samo pola šolje.
3 belanceta ( od većih jaja, S klase)
NAPOMENA: Mere su konvertovane iz zapreminskih u težinske, al sam ostavila oba parametra, pa odaberite varijantu koja vam više odgovara.
Još:
Jestive mrvice/ konfete*
* U daljem tekstu sam navela svoje utiske o pojedinim vrstama , a količinu stavite po svojoj želji.

 

Priprema testa II

 

Priprema:

1. U činiju stavite omekšali puter i ulje, pa umutite. Dodajte šećer i miksajte da pobeli. Potom dodajte i aromu vanile.
2. Pomešajte brašno sa solju i praškom za pecivo, te dodajte iz više navrata naizmenično sa mlaćenicom neprekidno muteći.
3. Posebno ulupajte belanca sobne temperature u čvrst šam, pa ga lagano umešajte u pripremljenu smesu.
4. Otvore kalupa za mafine postavite papirnim korpicama predviđenim za pečenje.
5. U ovom trenutku pred vama je sledećii izbor:

A) Možete dobijenom masom puniti korpice do polovine, peći ih u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta i dobićete izvrsne vanila mafine.

 

Pre i nakon pečenja

 

NAPOMENA: Pečenje prilagodite svojoj rerni, a da su gotovi znaćete kad izvučete čistu čačkalicu iz testa.

B) Ako pak  želite šarene mafine jedan od načina je da odabrane mrvice/konfete umešate odmah u smesu, a drugi je da njima pospete smesu raspoređenu u kalupe i samo čačkalicom promešate svaku.
SAVET PLUS: Testiranjem više vrsta jestivih mrvica došla sam do saznanja da su one najsitnije najbolje jer se lepo tokom pečenja rastope i  ravnomerno puste boju, potom slede tzv. konfete i na kraju NE preporučujem one u obliku štapića jer su svi redom bili pozeleneli u testu.
6. Pečene mafine ostavite nekoliko minuta u kalupu, a zatim ih izvadite i potpuno ohladite.
NAPOMENA: Ovi ukusni kolači mogu biti još dekorativniji ako ih ukrasite umućenim belim ganaš kremom i pretvorite u cupcakes.

 

Sa mrvicama

 

Bez dodataka

 

Sa konfetama

 

Kao cupcake