Mak macarons

Kad sam onomad pravila slovačku štrudlu ostalo mi bilo mešavine mlevenog maka i šećera. Premišljajući šta bih s njim setih se da macaronse nisam još s makom pravila. I tako ..mak..mak..makaronsi..nastadoše i nestadoše za tili čas jer moram da vam priznam – ukusniji mi bejahu od svih koje sam do sad isprobala.
Recept sam našla ovde, al sam mere toliko pretumbala na osnovu sad već nemalog iskustva sa ovim vragolastim pokondirenim padobrancima da sad jedva uočavam sličnost sa originalom. Al srećom sve sam tačno zapisala te možete i vi ponoviti i uživati u zaista fenomenalnom izdanju štrudle s makom.☺

 

Priprema mešavine badema, maka i šećera u prahu

Sastojci:

Za macaronse:

2 belanca ( od jaja S veličine)
30 g šećera
Prstohvat soli
60 g blanširanih badema
110 g šećera u prahu
1 kašika maka

Za fil:

150 g bele čokolade
1 dl slatke pavlake
2-3 kašike mešavine mlevenog maka i šećera

Za posipanje:

Mak

Priprema šama

Priprema:

Fil:

1. Rastopite kockice bele čokolade u zagrejanoj slatkoj pavlaci i ohladite sasvim.
2. Izmiksajte , a potom umešajte 2-3 kašike mešavine mlevenog maka i šećera u prahu.
NAPOMENA: Kao što sam napisala preostala mi bila mešavina od štrudle, a vi možete uzeti po kašiku-dve maka i šećera, pomešati i samleti.

Macarons:

1. Bademe sa šećerom u prahu usitnite u secku, dodajte kašiku maka, a potom sve zajedno sameljite u mlinu za kafu. Prosejte, pa krupne čestice ponovo ubacite u mlin i ponovo usitnite.
2. Odstojala belanca ulupajte u šam sa prstohvatom soli. Dodajte šećer i miksajte dok se ne rastvori. Kad završite na mutilicama trebaju ostati tzv. „tvrdi vrhovi“.
3. Spojite šam sa mešavinom badema, maka i šećera povlačeći špatulom od dna i kružno, pritiskajući ka dole i skidajući zaostale delove sa zidova posude. Čuvena „makaronizacija“ treba da  rezultira smesom koja spada sa špatule kao lava, a pri tom ne curi previše.
4. Masom napunite poslastičarsku vreću i okruglim nastavkom istiskujte gomilice na silikonsku podlogu ili papirom za pečenje postavljen pleh.
NAPOMENA: Možete na poleđini papira iscrati kružiće promera 3-4 cm da bi vam bilo lakše da pravite kolačiće približno iste veličine.

Priprema smese i macaronsi pre pečenje

5. Tresnite plehom nekoliko puta o sto da izađu zaostali mehurići vazduha. Inače se može desiti da  nesuđeni macaronsi zaliče na raspucance. Ne obazirite se na protest ukućana jer se zna  šta je u ovom trenutku važnije. Osima ako je dva posle ponoći. ☺
6. Pospite po svakom malo maka, a potom ih ostavite na sobnoj temperaturi da stoje dok im površina ne očvrsne. Pipnite lagano prstom i ako se ne lepi možete ih peći u rerni zagrejanoj na 150 °C 12-15 min.
7. Otvorite vrata od rerne nakon 2 minuta da izađe višak vlage i ponovo nakon 12 minuta da prstom proverite da l su pečeni – da se ne mrdaju tj. ne „plešu oko prstena“ ( podrazumeva se da se pojavio).
Ako treba ostavite ih još par minuta, pa ih zatim izvadite i svucite podlogu na drugi pleh da se lakše ohlade.

Priprema fila i filovanje

Finalni postupak:

1. Ohlađene macaronse spajajte po dva filom ( istiskujte dresir džakom fil na jedan, te poklopite drugim).
2. Ostavite ih u zatvorenoj plastičnoj posudi u frižideru do sutra kako bi se proželi ukusi i teksture i mmm..