Padobranci ili makaronsi sa orasima

Kad počnete da pravite macaronse nema načina da se ne navučete. jer  prvo pokušavate sve dok im ne uđete pod „kožu“, dok ne uspete da makar i slučajno ugledate to famozno „stopalo“ kako ih odiže u rerni te skačete od sreće kao Kolumbo, pa onda dok ne isprobate sve moguće varijacije (francuskenugatsnikers, kokos, bundeva..), pa opet iz početka. A onda počinjete da ih vidite i u „običnim“ nedužnim padobrancima vrlo sličnog sastava. Pomislite kako sigurno postoji način da i njih preobratite i da ako samo malo preokrenete postupak možete ove starinske domaće  kolačiće  pretvoriti u njihove fancy moderne rođake.
E to je bio put kojim sam ja krenula i na koji vas pozivam ovim receptom..pa, izvolte!

 

Usitnjavanje oraha

Sastojci:

Za padobrance/macaronse:

3 belanca
50 g šećera
150 g oraha
200 g šećera u prahu
1 kašika kakaoa
Prstohvat soli

Za fil:

100 g čokolade
1 dl slatke pavlake

Mućenje belanaca

Priprema:

1. Belanca odvojite od žumanaca dan ranije da „odleže“ i držite ih na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre pripreme kao što se i preporučuje pri izradi macaronsa.
2. Orahe iseckajte sitno u secku uz dodatak par kašika šećera u prahu koji će sprečiti da se orasi samelju u pastu i puste ulja.
3. Dodajte preostali šećer u prahu i kašiku kakaoa. pa izmešajte. Ovu mešavinu ne treba prosejavati , bar se tako pokazalo. A ovo je po meni ogromna prednost jer je najdosadniji i najzahtevniji deo pripreme u stvari baš prosejavanje, naročito nekoliko njih za redom.
4. Ulupajte belanca sa prstohvatom soli u šam sa „mekim vrhovima“, a potom dodajte šećer iz dva puta i miksajte do „tvrdih vrhova“.

Makaronizacija padobranaca ☺

5. E sad u pripremi padobranaca dodavala bi se praškasta smeša  u šam i mešala lagano da se sve sjedini , al da masa ostane vazdušasta .U slučaju pripreme macaronsa cilj nama je da isteramo sav taj vazduh jer će u suprotnom mehurići  pronaći svoj put napolje tokom pečenja i dobićemo raspukle kolačiće – a to nikako ne želimo. Stoga ćemo  špatulom mešati sve dok ne dobijemo „ravnu“ masu koja će poput lave da curi niz odignutu špatulu. Treba paziti ipak da se ne pretera sa mešanjem da nam smesa ne „trči“ prebrzo, kao da teče.  Taj momenat prave procene stiče se iskustvom il se prosto ponekad  ima sreće . ☺
6. Pripremljenu smesu sipajte u vreću sa nastavkom okruglog otvora i istiskujte po malo na silikonsku podlogu ili običan papir za pečenje. Tresnite nekoliko puta plehom o sto i uznemirite ukućane, osim ako već nisu oguglali na takve nuzefekte vašeg bavljenja u kuhinji.
7. Ostavite buduće macaronse da odmaraju na sobnoj temperaturi sve dok im se na površini ne stvori pokorica. JAKO JE VAŽNO da se strpite dok ne budete baš sigurni da se to desilo – pipnite ih prstom i proverite obavezno. Bez te kožice nema stopala pa vi vidite..

 

Filovanje pečenih kolačića

8. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C 12 – 14 minuta. Nakon 2-3 minuta otvorite vrata rerne da izađe višak vlage i posle 8.minuta bi se trebao ukazati prsten. Macaronsi su pečeni ako se kapica kad je dotaknete od gore ne pomera tj. „ne pleše“ oko prstena ( kako romantično ☺).
9. Izvadite pleh, svucite podlogu na drugi pleh i ostavite macaronse da se ohlade.
10. Rastopite čokoladu u zagrejanoj slatkoj pavlaci i kad se ohladi dobijenim ganašom spajajte po dva.
NAPOMENA: Dobra vest je da ako vam se omakne nešto usput uvek možete reći da ste pravili samo „obične “ padobrance što ćete u svakom slučaju sasvim garantovano i uspeti !