Rigo Janči mafini

Svesna sam da ovo nisu rigo Janči mafini no kapkejksi i ponovo rabim isto opravdanje za pogrešku u nazivu – rogobatno mi deluje odomaćen naziv za filovane kolače iz kalupa. Recept sam preuzela odavde, al sam isprobavši ga rešila da uvedem par korekcija, koje i vama preporučujem. No, i bez njih je ovo veoma ukusna i baš čokoladna poslastica, koja se uz to i jednostavno i brzo pravi.

A ako znate kakav je Rigo Janči, tradicionalni mađarski desert, jasno vam je da ga sastav ovih kapkejksa podražava – kakao biskvit, krema od čokolade i slatke pavlake i čokoladna glazura. Sve je isto, osim konačne, malo modernije forme, te možemo zaključiti da je ovo starinski kolač u savremenom izdanju. A to je ponekad i najbolja kombinacija, bar za promenu, zar ne?

 

Priprema smese za mafine

 

Sastojci:

Za mafine:

4 jaja
160 g šećera
30 ml ulja
125 g brašna
30 g kakaoa
1/2 praška za pecivo

Za krem:

3 dl slatke pavlake
100 g čokolade

Za glazuru:

100 g čokolade
1 kašika ulja

 

Pre i nakon pečenja

Priprema:

Mafini:

 1. Ulupajte belanca u čvrst šam, pa dodajte šećer i miksajte dok se ne rastvori.
 2. Smanjite brzinu miksera i dodajte potom žumanca, ulje i na kraju brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, te sve umutite.
 3. Pripremljenu smesu rasporedite u korpicama postavljene otvore kalupe za mafine, a zatim pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 15 minuta.
 4. Izvadite kalup iz rerne, sačekajte pet minuta, pa izvadite i mafine. Ostavite ih da se sasvim ohlade.

 

Priprema krema

 

Krem:

 1. Otopite čokoladu u sudu na pari ili u mikrotalasnoj (po navici).
 2. Ulupajte slatku pavlaku.
  SAVET: Nemojte predugo miksati, prekinite čim se pokažu tragovi mutilica u šlagu.
 3. Lagano sipajte ohlađenu čokoladu sve vreme muteći da se lepo sjedini.
  SAVET PLUS: Ako želite kompaktniji fil, napravite klasičan ganaš krem od 100 g čokolade i 1 dl slatke pavlake, te ga ohlađenog izmiksajte. Nakon toga mu dodajte preostalu hladnu slatku pavlaku i sve dobro umutite. meni lično je to mnogo bolji postupak od ovog navedenog u originalnom receptu, a vi odaberite.

 

Finalni postupak

 

Finalni postupak:

 1. Otopite čokoladu u sudu na pari ili u mikrotalasnoj (po navici), te umešajte kašiku ulja.
 2. Mafinima odescite kapice ( vrhove) i gornju površinu im na kratko uronite u otopljenu čokoladu, te ih ostavite dok se glazura ne stegne.
 3. Pripremljenim kremom napunite poslastičarsku vreću i nastavkom zvezdastog otvora spiralnim pokretima dekorišite mafine.
 4. Poklopite svaki odgovarajućim glaziranim poklopcima, te služite rashlađene.
  NAPOMENA: Sledećeg puta bih izbegla ove poklopce jer nisam prezadovoljna njihovim izgledom, a i nezgodni su za konzumaciju. Nafilovala bih mafine klasično i prelila ih od gore rastopljenom čokoladom.