Sirup-od-nane-4

Sirup od nane – mente

Sirup od nane – mente je nešto što jednostavno morate sebi prirediti, toliko je dobar, osvežava i okrepljuje. Ne bi bilo u redu da ne spomenem i da su se moja deca „navukla“ na njega i da se prva tura sirupa popila u rekordnom roku. A prvi put sam nešto slično pila u Abhu Dhabiju tokom posete sestri, tamo napitak zovu Limonana i prodaje se čak i flaširana po marketima. Bila je to ljubav na prvi gutljaj, te sam obećala bila sebi da ću napraviti domaću verziju čim se vratim. I evo je – zvanično najpribližnija aproksimacija originalu, dve godine kasnije doduše, al za sve dobre stvari kad god da stignu uvek je na vreme.

Nana (mentha piperita) je i biljka koja je obeležila moje odrastanje u Padeju, selu na severu Banata poznatom po gajenju lekovitog bilja i istoimenoj fabrici. Omiljen čaj mi je bio i ostao upravo od mente, a ovaj sirup od nane uz dodatak limuna zaokružio je moju fascinaciju čarobnom biljčicom. Dok ga pijuckam mogu da se setim i osećaja hlađenja dok se vozim na prikolici natovarenoj pokošenom mentom i toplog arapskog mora, a mogu da odaberem i da se ničeg ne prisećam i uživam u sadašnjem trenutku. 🙂

PREPORUKE :  „Zeleno, volim te, zeleno“ itekako važi za mene, a ako ste i vi ljubitelj ove boje i ledenih poslastica (ne nužno i Lorkinih stihova 🙂 ) preporučujem i

Sirup-od-nane-6

Priprema sirupa

Sastojci:

80 g sveže nane/mente
SAVET: Ne trebate ići na njivu, sve bolje snabdevene prodavnice voća i povrća, zdrave hrane i megamarketi imaju u frižiderima pakovanja mente baš ove gramaže. 🙂
750 g šećera
NAPOMENA: Ovo je sirup koji se naknadno razblažuje vodom! Nema previše šećera, al ako smatrate da ipak ima smanjite po svom nahođenju.
7.5 dl vode
10 g limuntusa (limunske kiseline)
Zelena prehrambena boja (opc.)
I za serviranje : kriške limuna i kocke leda!

Sirup-od-nane-7

Bojena i natur verzija sirupa ; sušenje za čaj

Priprema:

  1. U staklenu teglu stavite stabljike mente sa lišćem i prelijte ih vodom. Poklopite teglu i ostavite u frižideru 48h.
  2. Nakon toga procedite vodu u odgovarajuću posudu.
    SAVET: Mokre biljčice stavite na papir za pečenje, pa na promajno mesto nekoliko dana dok se lepo ne osuše. Spakujte ih potom u papirnu kesu i koristite za spravljanje čaja.
  3. Dodajte u proceđenu vodu šećer i limuntus, pa mešajte dok se sav šećer ne rastvori.
  4. Dobićete sirup žućkaste boje, te ako vam se više dopada možete dodati malo zelene prehrambene boje. Ako ste protivnik bojenja hrane izostavite ovaj korak. Pravila sam obe varijante, ukus je identičan.
  5. Dobijeni sirup sipajte u odgovarajuće flaše i čuvajte na hladnom mestu do služenja.
    NAPOMENA: Od ove količine sastojaka dobićete 1 l sirupa otprilike.
  6. Sipajte sirup u bokal il direktno u čaše, nalijte vodom da biste ga razblažili, dodajte kriške limuna i kockice leda po svom ukusu, pa uživajte!

 

Sirup-od-nane-1

Sirup-od-nane-2

Sirup-od-nane-3

 

Sirup-od-nane-5

Označeno sa: