Sladoled-od-piva-1

Sladoled od piva

Kažu da leti najviše prijaju hladno pivo i sladoledi, al da ih nikako ne treba mešati. Sladoled od piva pred vama je dokaz da svako pravilo ima izuzetak, a ovaj je prilično dobar čak i za mene koja i nisam neki ljubiitelj piva (al zato sladoleda jesam itekako  🙂 ).
Recept je izvorno s mađarskog bloga Praline Paradicsom, nije u pitanju velika mera i nema alkohola u sebi, pa slobodno testirajte svoje čulo ukusa.

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za manje obične sladolede:

Sastojci:

3 dl tamnog piva
2 žumanca
50 g braon ili kokosovog šećera*
* Možda bi trebalo još povećati količinu šećera, a možda samo ja volim slađe, proverite.
2 dl mleka
1 dl slatke pavlake (mlečne)

Priprema:

1. Pivo sipajte u odgovarajuću posudu ( moja ima merne jedinice ispisane na unutrašnjem zidu), te ga kuvajte dok mu se zapremina ne smanji za polovinu tj. dok ne ispari polovina tečnosti.
SAVET PLUS: Za bolje raspoloženje budite u blizini dok se kuva jer će osim vode ispariti i sav alkohol. ☺
2. Žumanca izmiksajte sa šećerom, dodajte mleko, pa sipajte u šerpicu i zagrevajte na tihoj vatri uz povremeno mešanje dok se ne zgusne. Pazite da ne proključa prebrzo jer će se zgrušati.
3. Dodajte kondenzovano pivo i slatku pavlaku. Promešajte da se sve sjedini, pa smesu sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i zamrznite.
NAPOMENA: Za lepšu konzistenciju sladoleda poželjno je da masu u nekoliko navrata izvadite iz zamrzivača, promešate i vratite, a sve to pre no što se sasvim zaledi.
4. Služite preliveno karamel prelivom kao što sam ja ovog puta il po svojoj želji i ukusu.

Sladoled-od-piva-3
Sladoled-od-piva-2