Glukozni ( invertni) sirup

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Glukozni sirup se može kupiti gotov u bolje snabdevenim radnjama poslastičarske opreme i u nekim prodavnicama zdrave hrane. Svoju primenu nalazi u pripremi sladoleda, staklene i drugih čokoladnih glazura, pralina, nugata, ratluka, maršmeloua, fudža, fondana tj. dekor mase za oblaganje torti.. Sve samih finih i slasnih stvari.
Pa ako nam nije dostupan, na internetu možemo naći  uputstva, koja nam pomažu da ga napravimo u kućnoj radinosti. Ako ne baš original glukozni onda invertni, koji mu je izgleda adekvatna zamena (više o invertnom šećeru pročitajte ovde).
NAPOMENA: Prirodni invertni sirup je med, pa u nekim poslasticama možemo i za njim da posegnemo kako bi postigli sličan efekat. Na fotografijama u ovom postu možete da uočite veliku sličnost homemade invertnog sirupa i meda..

Al koji recept za domaći invertni sirup odabrati od mnoštva sličnih, a opet po nečemu različitih?
Obično biram prema jednostavnosti, al u ovom slučaju taj kriterijum nije bio od pomoći jer nijedan recept za invertni sirup nije komplikovan. Tako da prvo probah na izgled  najprostiji način – treba samo šećer i vodu kuvati do tačno određene temperature. Al šta biva kad se tih 115 °C ne dosegne za predviđeno vreme? Produženim kuvanjem dobih fini karamel sa sve nitima kao za krokem buš (crouquembouche). I premda sam se divila neočekivanom rezultatu shvatih da „invertovanje“ neće ići baš lako.
Ponovih kuvanje po drugim merama uz dodatak limunovog soka, ovog puta kraće, a bez merenja temperature i dobih fini prozirni, al nedovoljno gust rastvor.
Zatim sam pročitavši da je običan šećer pogrešan izbor probala da kao sirovinu upotrebim dekstrozu (grožđani šećer) i dobila sirup zadovoljavajuće konzistencije, al koji se hlađenjem pretvorio u belu gustu dehidriranu masu.
Požalih se svojoj prijateljici Tatjani Rodić, vrsnoj i inovativnoj majstorici za poslastice i ekspertu za mus torte i staklenu glazuru, te  konačno dobih pravu smernicu. Uputila me na recept ovde, koji i sama koristi u svojim poslastičarskim bravurama. Sledila sam ga doslovno i takvog ga prenosim i vama.

Sastojci:
450 g šećera
2 dl vode
2/3 kašičice limunske kiseline („limuntusa“)
1/3 kašičice sode bikarbone

Priprema:
1. U odgovarajuću šerpicu sipajte šećer i prelijte ga vrućom vodom. Mešajte dok se ne rastvori.
2. Zagrevajte potom do ključanja, te smanjite vatru na minimum.Dodajte limunsku kiselinu, poklopite sud i kuvajte oko 20 min.
3. Otklopite, sklonite s vatre i ostavite da se sasvim ohladi.
4. Uradite test provere: kapnite na tanjirić malo sirupa, pa zahvatite pomoću dva spojena prsta, razdvojte ih polako i ako se između održi neprekinuta nit sirup je gotov. Ako se to ne desi, kuvajte ga još malo (5-10 min.), pa kad se ohladi ponovite test.
5. U kašičici vruće vode rastvorite sodu bikarvonu, pa je dodajte hladnom sirupu. Ostavite oko 15 minuta da izreaguje – peniće se prilično, al će prestati nakon tog vremena.
NAPOMENA: Od ove količine se dobije oko 5-6 dl gotovog sirupa. Ukoliko ga ne iskoristite odmah možete ga čuvati u staklenoj tegli s poklopcem u frižideru par meseci. Stajanjem na hladnom će postati malo gušći.

 

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Označeno sa: