Tiramisu macarons

I kad pomislite da ste završili s macaronsima oni vas iznenade svojom inspirativnošću. Drugim rečima ko se jednom navuče propao je..☺
Tiramisu volim u svim oblicima ( a recept za tortu i desert u čaši je već na mom blogu) i stoga je nekako logično da me privuče ideja o macaronsima sličnog ukusa. Pretraživši net na ovu temu naleteh na nekoliko interesantnih recepata, te ih na osnovu svog dosadašnjeg iskustva malko pretumbah i napravih ovu kombinaciju pred vama.
Pa izvolite probajte ..

Priprema mešavine badema,šećera i kafe

Sastojci:

Za macaronse:

120 g brašna od badema *
*ovog puta koristila sam gotovo, a možete naravno sami samleti blanširane bademe
200 g šećera u prahu
1 kašičica mlevene kafe
3 belanca *
* odgovara težina od 90-120 g
50 g šećera
Prstohvat soli

Za krem:

1.5 dl slatke pavlake (zaslađene)
3 kašike mascarpone sira*
* može vajkrem kao zamena
Aroma vanile

Za posipanje:

Kakao

Priprema šama

Priprema:

Obzirom da je u pitanju tzv.francuski metod pripreme potrebno je da prethodnog dana razdvojite belanca od žumanaca. Belanca treba da budu izvađena iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.

Praškasti sastojci, šam i makaronizacija

1. Kao što sam navela u spisku sastojaka ovog puta sam koristila kupovno badem brašno, koje sam za svaki slučaj prosejala, pa krupnije čestice pomešala sa malo šećera u prahu i usitnila mlinom za kafu. Ako niste u mogućnosti da ga nabavite počnite postupak od blanširanih badema, a ako ni njih nema u vašem okruženju sami blanširajte bademe tako što ćete ih na kratko preliti ključalom vodom, pa pritiskom između prstiju skinuti opnu, a potom bademe dobro prosušite. Imam drvo badema u dvorištu, pa vam ne moram navoditi od koje tačke najčešće krećem. No, isplati se. Valjda.
Elem, blanširane bademe usitnite u secku, te ih usitnjene pomešajte sa šećerom u prahu. Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje. Umešajte mlevenu kafu.
2. U čistu činiju stavite belanca i vrlo malo soli te ih mutite mikserom u šam. Dodajte polovinu  kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje. Kad odignete metlice miksera umućeni šam treba da ima „meke vrhove“.
3. Polovinu umućenog šama sipajte u sud sa mešavinom samlevenih badema, šećera i kafe. Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.

Makaronizacija

4. Uspite ostatak šama i ponovite mešanje – tzv. „makaronizaciju“. Trebalo bi da vam izmešana masa klizi u mlazu kao lava kad odignete špatulu.

Pre pečenja:

5. Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo  na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje. Nastavak ne pomerajte nego istiskujte u mestu dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine, a onda ga podignite.
6. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.

Pre i nakon pečenja

7. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min. u zavisnosti od vlažnosti vazduha). Pritisnite lagano prstom i ako se ne lepe spremni su.

Pečenje i završni postupak:

1. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu jednom do dva puta na kratko da izađe višak vlage. Nakon 7-8 min. stvoriće se karakterističan „prsten“ pri dnu svakog. Posle 12 minuta proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate „kapicu“ i ako ona  „pleše“ ostavite macaronse još koji  minut u rerni.

Priprema fila i filovanje

2. Pečene izvadite i odmah svucite sa pleha da se hlade .Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
NAPOMENA: Ako koristite silikonsku podlogu sa udubljenim kružićima produžite vreme pečenja koji minut i spustite ih na najnižu rešetku u rerni.
3. Ulupajte slatku pavlaku, pa dodajte mascarpone ili vajkrem i aromu vanile i lagano izmiksajte d a se sjedine. Napunite poslastičarsku vreću i željenim nastavkom istiskujte po malo fila na svaki drugi macarons, preklapajte ih preostalim, nežno pritisnite da se spoje i ostavite ih u frižideru preko noći .
NAPOMENA: Ovi macaronsi se mogu jesti i odmah jer vrlo brzo smekšaju od krema sa sirom.
4. Za potpuni tiramisu ugođaj pospite ih kakaom pred služenje.