Tiramisu macarons

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

I kad pomislite da ste završili s macaronsima oni vas iznenade svojom inspirativnošću. Drugim rečima ko se jednom navuče propao je..☺
Tiramisu volim u svim oblicima ( a recept za tortu i desert u čaši možete pogledati ovde) i stoga je nekako logično da me privuče ideja o macaronsima sličnog ukusa. Pretraživši net na ovu temu naleteh na nekoliko interesantnih recepata, te ih na osnovu svog dosadašnjeg iskustva malko pretumbah i napravih ovu kombinaciju pred vama.
Pa izvolite probajte ..

Priprema mešavine badema,šećera i kafe

Sastojci:
Za macaronse:
120 g brašna od badema *
*ovog puta koristila sam gotovo, a možete naravno sami samleti blanširane bademe
200 g šećera u prahu
1 kašičica mlevene kafe
3 belanceta *
* odgovara težina od 90-120 g
50 g šećera
Prstohvat soli
Za krem:
1.5 dl slatke pavlake (zaslađene)
3 kašike mascarpone sira*
* može vajkrem kao zamena
Aroma vanile
Za posipanje:
Kakao

 

Priprema šama

Priprema:
Obzirom da je u pitanju tzv.francuski metod pripreme potrebno je da prethodnog dana razdvojite belanca od žumanaca. Belanca treba da budu izvađena iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.
1. Kao što sam navela u spisku sastojaka ovog puta sam koristila kupovno badem brašno, koje sam za Psvaki slučaj prosejala, pa krupnije čestice pomešala sa malo šećera u prahu i usitnila mlinom za kafu. Ako niste u mogućnosti da ga nabavite počnite postupak od blanširanih badema, a ako ni njih nema u vašem okruženju sami blanširajte bademe tako što ćete ih na kratko preliti ključalom vodom, pa pritiskom između prstiju skinuti opnu, a potom bademe dobro prosušite. Imam drvo badema u dvorištu, pa vam ne moram navoditi od koje tačke najčešće krećem. No, isplati se.Valjda.
Elem, blanširane bademe usitnite u secku, te ih usitnjene pomešajte sa šećerom u prahu. Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje. Umešajte mlevenu kafu.
2. U čistu činiju stavite belanca i vrlo malo soli te ih mutite mikserom u šam. Dodajte polovinu  kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje.Kad odignete metlice miksera umućeni šam treba da ima „meke vrhove“.
3. Polovinu umućenog šama sipajte u sud sa mešavinom samlevenih badema,šećera i kafe. Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.

Makaronizacija

 

4. Uspite ostatak šama i ponovite mešanje – tzv. „makaronizaciju“. Trebalo bi da vam izmešana masa klizi u mlazu kao lava kad odignete špatulu.
5. Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo  na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje. Nastavak ne pomerajte nego istiskujte u mestu dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine, a onda ga podignite.
6. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.

 

Pre i nakon pečenja

7. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min. u zavisnosti od vlažnosti vazduha). Pritisnite lagano prstom i ako se ne lepe spremni su.
8. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu jednom do dva puta na kratko da izađe višak vlage. Nakon 7-8 min. stvoriće se karakterističan „prsten“ pri dnu svakog. Posle 12 minuta proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate „kapicu“ i ako ona  „pleše“ ostavite macaronse još koji  minut u rerni.

Priprema fila i filovanje

9. Pečene izvadite i odmah svucite sa pleha da se hlade .Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
NAPOMENA: Ako koristite silikonsku podlogu sa udubljenim kružićima produžite vreme pečenja koji minut i spustite ih na najnižu rešetku u rerni.
10. Ulupajte slatku pavlaku, pa dodajte mascarpone ili vajkrem i aromu vanile i lagano izmiksajte d a se sjedine. Napunite poslastičarsku vreću i željenim nastavkom istiskujte po malo fila na svaki drugi macarons, preklapajte ih preostalim, nežno pritisnite da se spoje i ostavite ih u frižideru preko noći .
NAPOMENA: Ovi macaronsii se mogu jesti i odmah jer vrlo brzo smekšaju od krema sa sirom.
11. Za potpuni tiramisu ugođaj pospite ih kakaom pred služenje.

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr