Starinski uštipci

Kad zaželimo da svojim najmilijim pružimo potpun ugođaj doma jedan od provereno dobrih načina je da ih probudimo  mirisom sveže pripremljenih uštipaka na način kako su to radile naše bake. Jedina mana bakinim receptima je što su mere „odokativne“ jer se ranije znanje prenosilo gledanjem kako stariji rade i direktnim podučavanjem , a nisu se baš često  vagali sastojci i zapisivale tačne mere i sled koraka.Taj običaj naročito dolazi do izražaja pri mešenju testa i tu se sreću opisi tipa  “ brašna koliko primi“, „šoljica mleka“, „čaša vode“ i dr. gde nismo najsigurniji koliko to sve tačno iznosi u mernim jedinicama. Doduše u mnogim slučajevima i ne možemo da budemo egzaktni jer npr.nisu sva brašna ista, pa je uvek bolje postupno dodavati brašno do željene konzistencije nego odjednom sasuti celu količinu. No, ako nas ni majka ni baka nisu naučile shvatićemo već  iz svojih neuspelih pokušaja i povremenih uspeha i sami, doduše na teži način.
Da nam malo olakšam pripremu ovog starinskog jela navela sam mere i saznanja do kojih sam došla baš takvim samokorigujućim iskustvom i nadam se da će vam biti od koristi.Pa izvolte – obradujte sebe i drage vam ljude!

Priprema testa

Sastojci:

Ulje za prženje

Za testo:

1 kašičica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
1 kašičica šećera
2 jajeta
1 kašičica soli
500 g mekog brašna

Prženje uštipaka

Priprema:

1. U odgovarajuću posudu sipajte brašno, dodajte so i promešajte, a potom dodajte jaja,kvasac, šećer i 3 dl mlake vode, pa žicom izmešajte da se sve poveže u jednoličnu smesu  ( u modernoj varijanti možete za mešenje da koristite spiralne nastavke miksera). Testo treba da je retko, malo gušće nego testo za palačinke.
2. Pokriveno čistom kuhinjskom krpom ostavite ga da raste pola sata, te ga potom promešajte drvenom varjačom. Ponovo pokrijte i nakon pola sata opet promešajte. Ako imate kad ponovite postupak još jednom jer će uštipci tim biti bolji.
3. U manjoj šerpi zagrejte ulje pazeći da ga ne pregrejete. Pripremite čašu sa hladnom vodom.
4. Kašiku zaronite prvo u vodu a potom zahvatite njome deo testa i spustite ga u zagrejano ulje.
NAPOMENA: Nivo ulja u šerpi treba da bude toliki da testo ne dotiče dno nego pluta po površini. Tako će se uštipak sam okrenuti kad bude pečen sa jedne strane. Važno je takođe da vatra nije prejaka jer će u tom slučaju uštipci potamneti spolja, a unutra ostati nepečeni.
5. Vadite prženo testo i slažite ga u sud postavljen papirnim ubrusom koji će upiti eventualni višak masnoće.
NAPOMENA: Ako je temperatura ulja preniska testo če upiti ulje, a uštipci će postati teški i „zdudani“. Ako se sa uštipaka ne cedi puno ulja i kad ih prepolovite vidite rupičastu unutrašnjost znajte da ste uspeli.
6. Uštipke jedite kad se samo malkice prohlade da nisu baš jako vrući, al ne čekajte ni da se sasvim ohlade!