Švajcarska puter krema

Švajcarska puter krema ili swiss buttercream, u svetu vrlo popularna metoda dekorisanja poslastica smesom belanaca, šećera i putera pripremljenom na poseban način. Nekada su i na ovim prostorima i domaćice i profesionalni poslastičari torte ukrašavali  kuvanim šamom od belanaca i šećera. Bio je čvrst, postojan, al možda za nijansu previše sladak. Nije izdržao test vremena i napušten je ubrzo pošto se pojavio šlag. I sama za dekoraciju najčešće koristim upravo šlag umućen ili od baze u prahu il od tečne zaslađene slatke pavlake jer su mi najdostupniji i jer sam tako navikla.

Običan puter krem (po sastavu puter i šećer u prahu) je suviše mastan i premalo ukusan, bar po mom mišljenju, da bi bio nešto više od podloge za fondan, pa i u te svrhe rađe koristim keks kremu ( recept ovde) ili čokoladnu podlogu (recept ovde). Al sam rešila bila da dam šansu ovoj švajcarskoj verziji i nakon što sam pronašla odgovarajući recept (dobila sam ga od gospođe Tatjane Rodić iz Hadere, Izrael) i isprobala ga,  prenosim vam ga u celosti uz nadam se korisne napomene.

 

Postupak zagrevanja belanaca i šećera

 

Sastojci:

80 g belanaca ( od 2-3 jaja, izmerite)
170 g šećera
226 g putera
Aroma vanile
Prehrambene boje ( u gelu il prahu)
NAPOMENA: U nekim receptima stoji i bela čokolada, te je ako želite možete dodati na kraju pripreme, otopljenu i ohlađenu.

 

Postupak mućenja

 

Priprema:

 1. U sudu nad parom mešajte belanca sa šećerom. Radite to žicom za mućenje, al lagano ne praveći penu.
 2. Dobro bi bilo da nabavite kuhinjski termometar jer ćete sa sigurnošću znati da je zagrevanje gotovo kad belanca dostignu temperaturu od 70 °C, što je i znak da su pasterizovana i bezbedna za konzumaciju.
  SAVET: Ako nemate ovu korisnu alatku probajte prstima da odredite taj momenat otprilike – kad ne osećate kristale šećera pod njima, a masa postane topla.
 3.  Prebacite zagrejana belanca u posudu samostajaćeg miksera i mutite maksimalnom brzinom 7 minuta.
  NAPOMENA: Ako raspolažete samo ručnim mikserom biće vam neophodan još jedan par ruku tj. pomoćnik kako se postupak mućenja ne bi morao prekidati.
 4. Zamenite mutilicu onom u obliku slova , te dodajte komadić po komadić omekšalog putera i miksajte neprestano.
  SAVET: U početku će možda delovati kao da se masa neće ni spojiti, al ne brinite, samo nastavite s mućenjem.
 5. Kad utrošite sav puter dodajte aromu vanile i miksajte još nekoliko minuta dok ne dobijete finu svilenkastu kremu.
 6. Po želji možete podeliti smesu i obojiti je bojama u gelu il prahu. Premažite njome tortu, napunite poslastičarsku vreću i odabranim nastavkom je dekorišite, a na isti način možete ukrasiti i mafine.

 

Primena kreme u dekoraciji mafini ruskim nastavcima

 

ZAKLjUČAK: Krema će hlađenjem očvrsnuti i neće vam se desiti da slučajnim pokretom pokvarite trud uložen u dekoraciju, što je svakako dobra osobina.
Ukus krema je prijatan, nije previše sladak ni mastan, mada mi se i dalje više dopada ukus i tekstura šlaga.
Lepo prima boju i lako se oblikuju šare čak i tzv.ruskim nastavcima.
Eventualni nedostaci tiču se neophodnog pribora za pripremanje jer je bez termometra i samostajaćeg miksera priprema otežana.
Ostaje da i sami isprobate i donesete svoj sud, pa izvolte..

 

 

 

 

 

Označeno sa: