Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-1

Torta na sprat dekorisana šlagom

Neki od nas su bar jednom poželeli da svojeručno naprave tortu na sprat za neku nama važnu proslavu. Al nismo smele jer nismo znele kako. U vreme interneta sve je dostupno, al i dalje čitam da mnogima nije jasno kako da to urade, naročito kad je u pitanju dekoracija šlagom, te sam odlučila da se potrudim i pojasnim postupak rečju, slikom, čak i video snimkom.

Torta na sprat dekorisana šlagom dakle nije nikakav bauk ni nemoguća misija, samo je potrebno da pratite redosled koraka koji slede, pa izvolte.

 

Postupak

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-3

Postavljanje štapića u donju tortu

 • Prvo nanesite umućeni šlag/slatku pavlaku na tortu koju ste odabrali za donju, te ga lepo zagladite tj.poravnajte. Uputstvo kako da to uradite potražite ovde ili odgledajte video ovde.
  NAPOMENA: Bilo koja torta može da bude donja ukoliko se sledi postupak slaganja, ali ipak izbegavajte one sa mekim kremama, bez kora ili sa beze korama.
 • Donju tortu vratite u frižider na oko sat-dva da površina šlaga kao i sama torta još malo očvrsne.
  NAPOMENA: Ovo nije obavezno, al preporučujem.
  SAVET: Gornja torta treba da stoji na posebnoj tacnici, obično je to ona od kartona, a bilo bi poželjno da je filovana ili u kalupu il u foliji. Ako nije, važno je bar da stoji na tacni s koje ćete je lako moći prebaciti pomažući se jednom rukom i da je baš dobro rashlađena i čvrsta kako bi se njome lakše manipulisalo.
 • U donju tortu zabodite običan štapić za ražnjiće, obeležite „jestivim“ flomasterom do visine do koje je u torti, tačnije malo iznad toga, pa ga odsecite i vratite u tortu. Potrebno je da ponovite radnju za još oko četiri štapića.
  SAVET: Za sečenje drvenih štapića koristim klešta za žicu tzv.cvikcangle. „Jestivi“ flomasteri su oni punjeni bojama bezbednim za ljudsku ishranu. Ako koristite obične naročito povedite računa da ne dodirnete šlag mada su u pitanju izuzetno male količine.

 

 

 • Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-5
 • SAVET PLUS: Ako je gornja torta baš teška il će složena torta da stoji duže obezbedite se sa još nekoliko dodatnih štapića kako ne biste brinuli.
 • Spustite gornju tortu tako da kartonski podložak legne na štapiće, koji će je podupirati u stvari. Ovim ste obezbedili da težina gornje ne pritiska donju, te se ova neće razići il ulubiti pod teretom.
  NAPOMENA: Svi navedeni alati su priručni, dostupni svakom domaćinstvu i namenjeni svima nama koji torte pravimo iz hobija kod kuće, dok oni koji se zvanično bave poslastičarstvom sigurno koriste profesionalnu opremu, a imaju i veće znanje od ovoga i nije im ni namenjen ovaj tutorijal.

 

Postavljanje i uređivanje gornje torte i finalni postupak

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-4

 

 • Postavljenu tortu premažite šlagom kao što ste i donju, a potom poravnajte i zagladite šalg po istoj šemi.
 • Dodatno vodite računa da ne oštetite previše gornju površinu donje torte, koju ćete svakako posebno poravnati na samom kraju.
 • I to je to, složena torta na sprat može da na hlađenje,a nakon toga je dekorišite po svojoj želji i zamisli.
  Na ovom primeru prelila sam je obojenom belom čokoladom i ukrasila detaljima od fondana i loptom od stiropora presvučenom fondanom.

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-6

 

Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi, a da bi vam još više olakšala i razbila tremu snimila sam i video koji možete pogledati ⇓⇓⇓

Bilo bi lepo da kliknete na SUBSCRIBE da podržite ono što radim, naravno ako vam se dopada.

I molim vas, ne mučite sebe previsokim očekivanjima, naučite se da stanete kad je DOVOLJNO DOBRO jer savršeno ne postoji i UŽIVAJTE U SAMOM PUTU, učeći da se ne poredite sa drugima no samo sa svojim prošlim postignućima. 

 

 

Torta-na-sprat-dekorisana-slagom-2