Domaci-keks-2-1.

Domaći keks

Lepota je u jednostavnosti, a ovaj  keks je baš takav i po sastavu i po načinu pripreme. Domaći keks ste sasvim sigurno već jeli kod svoje bake, majke ili strine, verovatno ste ga već i sami pravili, a možda je čak i prvi recept koji je vaša ćerka uspela samostalno da izvede. Bez obzira na sve evo ga kao podsetnik na lepe trenutke uz šoljicu čaja i kao najava zadovoljstva onih koji ga još nisu okusili.

I mada su naizgled prosti mogu se njima načiniti razne varijacije i kombinacije, pa i lepe dekoracije (kao npr. toperi za torte vanila keksi).

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za kekse:

Domaci-keks-4

Priprema testa

Sastojci:

450 g mekog brašna
Prstohvat soli
1 prašak za pecivo
250 g putera/margarina
250 g šećera
1 jaje
Crvene prehrambena boja (opc.)

Domaci-keks-5

Oblikovanje keksa, pre i nakon pečenja

Priprema:

  1. U odgovarajuću posudu sipajte veći deo prosejanog brašna, dodajte so i prašak za pecivo, pa izmešajte.
  2. Dodajte potom komadiće omekšalog putera/margarina, šećer i jaje, te uz dodavanje preostale količine brašna umesite testo.
  3. Oklagijom ga rastanjite na 0.5 cm i različitim modlama vadite oblike po želji. Ređajte ih na papirom za pečenje postavljen pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C 10-15 min.
    NAPOMENA: Ovog puta sam deo testa obojila crvenom bojom u prahu. Vadila sam većom modlom oblik srca, pa iz sredine manje srce, pa na prazno mesto umetala odgovarajuće obojeno srce i obrnuto.
    SAVET: Možete pečene kekse  i da uvaljate u prah šećer, prelijete ih čokoladom ili čak dekorišete rojalom kao medenjake jer su idealno ravne površine (kad su iz jednog dela naravno).
    SAVET PLUS: Umesto 100 g brašna možete da dodate mlevene orahe, lešnike, bademe ili kokos i obogatite ukus ako želite.

 

Domaci-keks-1-1
Domaci-keks-3-1
Označeno sa: