Bakin keks

Bakin keks, a ne kolač jer za razliku od pufnastih i mekih popularnih kolačića ovo  je baš keks za grickanje. Recept datira iz devedesetih godina prošlog veka, a verovatno je i stariji, nego smo ga tad baš izrabljivali. Mama i ja bismo na starom gril pekaču napekle trostruku meru, pa kad god sam kretala na studije u Novi Sad nosila bih punu kesu ovih keksića. To je bilo čudno vreme devalvacije dinara i više je vredela bilo kakva roba od zvanične monete, te mi je bakin keks bio zamena za skoro svaki slatkiš tih dana. Mirisao je na dom i ušuškanost i trajao mi je taman do povratka kući svakog drugog vikenda.

Ne treba posebno da vam naglašavam koliko se jednostavno pravi, većina vas to već zna. Angažujte svoju dečicu il druge dobrovoljce i uživajte zajedno ne samo u konzumaciji nego i u pripremi ovog evergrin slatkiša.

SAVET: Ako nemate ni jedan kućni aparat za pečenje jednostavno napravite vanila kekse  ili domaći keks vrlo sličnog sastava.

Bakin-keks-6

Priprema testa

Sastojci: 

250 g masti ili 300 g putera/maragrina
300 g šećera
3 jaja
1 dl mleka
800 g brašna (pšenično meko)
1 prašak za pecivo

Bakin-keks-5

Priprema keksa

Priprema:

  1. Penasto umutite mast, dodajte šećer, pa jaja jedno po jedno i miksajte.
  2. Sipajte potom mleko, te postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i umesite testo.
    SAVET: U početku možete da koristite spiralne nastavke miksera, pa mešenje nastavite rukom.
  3. Otkidajte po malo testa, oblikujte u loptice veličine krupnijeg oraha i ređajte na tacnu.
  4. Kuglice stavljajte u presu za vafle il neki gril pekač, čime god da raspolažete, preklopite, pa pecite oko 7-12 minuta (u zavisnosti od jačine pekača).
    SAVET PLUS: Površinu pekača premažite samo prvi put, kasnije nije neophodno jer je testo dovoljno masno i ne bi smelo da se lepi.
  5. Pečene kekse možete da grickate odmah, a možete i da konzumaciju razvučete na nedelju dana, ako napravite duplu meru naravno.

 

Bakin-keks-1a

Označeno sa: