Hrono pogača

Ne pronalazim se ni u jednom režimu ishrane, nisam pristalica ni zagovornik nijednog pristupa osim eklektičnog, što bi u mom prevodu značilo „svakom po svojoj meri“ ili još opštije „živi i pusti druge da žive“. Ono što godi jednom čoveku drugom ne mora da prija, čak može i da mu zasmeta, pa treba pratiti reakcije sopstvenog organizma, a ne kruto se pridržavati tuđih načela, a još manje je korektno drugima nametati sopstvena merila.

E sad, da bi saznali nešto o sebi moramo si povremeno dopustiti izlete u novo, posebno  gastronomske i dijetetske jer ne bi valjalo ni unapred odbaciti nešto samo zato što nam je strano. Tako sam eto i ja pročitavši po nešto o principima hrono ishrane, što na internetu što u nekim tematskim grupama na društvenim mrežama, odabrala da isprobam baš ovaj recept za pogaču. Prvo mi se dopao izgled, pa sastav i način pripreme, a potom i oduševljenje koje je iskazala autor recepta i osnivač jednog ogranka ovog pravca Ana Ćubela ( ako sam to dobro razumela).

Pripremila sam je uz neznatne izmene i pogača mi se dopala, sve, ukus i  miris domaćeg peciva, grublja tekstura integralnih žitarica, mekoća i punoća u ustima i veoma jednostavna i brza priprema. Po hrono principima preporučuje se za doručak, al bih je ja konzumirala i u ostalim obrocima bez griže savesti. Ako niste već, vreme je da probate i hrono kuhinju, a počnite od ove male, al vredne pogače. Izvolte..

 

Priprema testa

 

 

Sastojci:

140 g raženog brašna
60 g brašna od spelte*
* Spelta ili pir je stara sorta pšenice, ona koja je postojala pre industrijalizacije i stvaranja hibrida, bar tako vele.
NAPOMENA:  U originalu stoje još i ječmeno i proseno brašno, al sam ih ja izostavila. Mislim da možete napraviti kombinaciju po svom ukusu, al je važno da ukupno ne bude više od 200 g brašna.
1/2 kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone *
* Originalni recept navodi 2 kašičice praška za pecivo, te možete i vi tako ako želite da Vam pogača više naraste. Ovog puta sam želela da bude rustičnija, te sam je zamesila sodom.
1 dl kiselog mleka*
*  Ako se ne pridržavate načela hrono ishrane možete ga zameniti jogurtom.
1 dl kisele vode
2 kašike maslinovog ulja

Za posipanje:

Semenke lana il po želji

 

 

Oblikovanje pogače, pre i nakon pečenja

Priprema:

  1. Pomešajte skoro svu količinu odabranih vrsta brašna sa solju i sodom, dodajte kiselo mleko i keselu vodu, pa kašikom izmešajte. Dodajte po malo preostalog brašna, tek da možete da umesite testo.
  2. Prebacite kuglu testa na papir za pečenje, kojim ste postavili okruglu tepsiju.
  3. Vlažnim rukama oblikujte pogaču, pa je po želji pospite od gore semenkama
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 °C oko 20 min.
  5. Izvadite pogaču iz rerne, prohladite je na rešetki, a potom služite uz namaz il obrok po izboru.