Kako zagladiti šlag na torti

Bila sam u sedmom razredu osnovne škole kad sam napravila svoju prvu tortu. Nije to bila neka keks torta s pudingom no prilično ozbiljna s pečenim korama i kuvanim filom, a povrh svega sam je isekla bila i dekorisala, nevešto doduše, u formi leptira. U vremenu koje je usledilo napravila sam zaista mnogo torti, al sam bila ubeđena da za ukrašavanje jednostavno nemam smisla. Govorila sam sebi da izgled ionako nije bitan, da je ukus taj koji osvaja. A koliko sam samo bila u zabludi shvatila sam tek u poslednjih par godina.

Dakle, utvrdila sam da umešnost dekorisanja nije neka čarobni dar s kojim se neko rodi, to je veština koja se uči i vežba. Za koju je potrebna volja, praksa i nešto alata. A da bi bilo koja torta dekorisana šlagom izgledala uredno i lepo neophodno je da bude spolja premazana tako da odaje utisak simetrije i pravilnog oblika. Ranije sam verovala da ću sve neravnine i nepravilnosti na premazanoj torti kamuflirati nekim ukrasom od gore, al to baš i ne bude tako. Želja mi je da vam u tekstu koji sledi pojasnim kako da zagladite šlag na torti upravo zbog toga što bez ravne osnove nema uspešne dekoracije.

Pa da počnemo..

 

Dekorisana torta

Šlag

 • Šlag kojim najčešće radim je onaj u prahu, a mutim ga sa hladnom kiselom (mineralnom) il običnom vodom u razmeri malo većoj od 1: 1. To znači da na 200 g šlaga dodajem postepeno oko 2.5 dl vode. E sad, važno je raditi postupno jer po mom mišljenju nije dobro ni da je šlag umućen previše čvrsto, al ni da je premekan, a nema svaki prašak za šlag iste karakteristike.
  NAPOMENA: Ne postoji univerzalan recept i morate upoznati osobine šlaga koji koristite isključivo i samo kroz praksu odnosno učeći na sopstvenim greškama. To jeste teži, al jedini mogući način, verujte.
 • Ukoliko više volite slatku pavlaku da pokušamo prvo da raskrstimo terminološku zbrku.
  Postoje prave tj. mlečne slatke pavlake, koje se dobijaju preradom mleka i koje ne koristim za dekoraciju iz dva razloga.
  Prvi je taj što se zaista teže umute na zadovoljavajući način, a drugi što se kod nas teško nalaze.
  I  postoje one koje uglavnom koristimo, a to su veštačke tzv. „biljne“ slatke pavlake, koje ipak nisu i posne jer im je industrijskim putem dodat mlečni protein u malom procentu. One su izdašnije, lakše za rukovanje, al ipak  pazite da ih ne premutite jer će takav šlag na torti popucati.
 • Boje koje koristim su one u gelu il u prahu različitih proizvođača i dodajem ih na početku (u prahu) il na kraju (u gelu) mućenja šlaga. Lakše je dozirati gel, al su one u prahu često intenzivnije.
  NAPOMENA: Neću navoditi imena brendova ni boja ni šlaga ni slatke pavlake i molim vas za razumevanje. Naime, ne želim da ovim putem ikoga reklamiram il protežiram. Kvalitetne sirovine jesu bitne, al ih na tržištu ima zaista mnogo, pa odaberite one koje su vam dostupne i koje se vama dopadaju.

 

Rotirajući stalak

 

Alat

 

 • Da biste lepo zagladili šlag na torti neophodan je rotirajući stalak. On je pomoćnik broj jedan. Može biti plastičan, drveni il kakav god možete da nabavite samo da ima ploču i da se okreće.
  U slučaju da ga nemate biće nužno da se vi krećete u krug oko torte dok je zaglađujete što nije neizvodljivo, al jeste zahtevnije. 🙂
 • Pomoćnici bez premca su špatule. Bez njih naravno ne možemo nikako zagladiti (mada neki koristi i noževe i to veoma uspešno), al obzirom da ih ima priličan broj vrsta možete da odaberete one koje vam najviše „leže“.
  Treba vam svakako jedna ravna kojom ćete zaglađivati šlag bočno i ona može biti plastična (lakše se nabavlja) il metalna, koju lično preferiram.
  Potom jedna manja kojom čete popunjavati udubljenja na površini šlaga, skidati viškove i uopšte će vam koristiti za finije radove. Moja je slikarska i veoma sam zadovoljna, al u suštini možete i bez nje.
  I potrebna vam je još jedna dugačka za poravnavanje gornje površine.
  I to je to. Nije mnogo, a vredi puno.
  NAPOMENA: Svi oni koji su me upućivali da im samo slikam alat ne moraju dalje da čitaju. 🙂

 

 

Špatule

 

Postupak zaglađivanja šlaga na OKRUGLOJ torti

 

 • Prvo nanesite šlag na tortu. Ne morate mnogo paziti, ni redosled nije naročito bitan, možete prvo naneti šlag od gore pa sa strane, a možete i obrnuto. Važno je da na kraju šlagom prekrijete čitavu površinu torte.
  SAVET: Debljinu nisam nikad merila, al za početak nanesite sloj bar s prsta jer ćete ga glađenjem stanjiti.
 • Ravnom špatulom vuvite zatim preko bočnih strana u jednom pravcu i skidajte višak.
 • Špatulicom popunite potom udubljenja i opet ravnajte.
 • Gornju površinu gladite dugom špatulom, od ivice ka sredini i u krug.
 • Postupak zaglađivanja stranica i gornje površine torte ponavljajte dok ne budete zadovoljni rezultatom. A to će zavisiti od vaših očekivanja i stepena perfekcionizma. Ja se od tog uspešno lečim, a uglavnom ni nemam dovoljno vremena za preterivanje u preciznosti. Naučite razliku između savršenog i dovoljno dobrog, prvo ne postoji, a drugo je ono čemu težimo. 🙂

 

 

Postupak zaglađivanja

 

 

 • Ukoliko želite da probate možete pred kraj ravnanaja špatule zagrevati pod mlazom vrele vode, pa obrisati kuhinjskim ubrusom ( papirnim) i tako zagrejanim još malo zagladiti šlag. Toplinom ćete površinu šlaga malo rastopiti, pa pazite da ne preterate.
 • I poslednja preporuka tiče se podmetača. Kad nafilujete tortu podvucite ispod donje površine trake, koje mogu biti isečene i od papira za pečenje il plastične (od grafo folije recimo), pa ih kad završite zaglađivanje šlaga samo izvucite lagano i ostaće vam čista površina podloge, a ravne donje ivice torte.

 

A sad kao šlag na torti pripremila sam vam jedan amaterski snimak kako ja zaglađujem šlag na torti, pa izvolte pogledati ⇓⇓⇓

 

I molila bih vas da mi napišete svoje utiske, koliko vam je tekst, a koliko snimak pomogao i šta bih mogla da poboljšam ubuduće.

Označeno sa: