Keks-sa-anisom-1

Keks sa anisom

Obožavam aromu anisa , vraća me u detinjstvo kad su Bronhi bonbone bile hit. Kažu da je dejstvo ove biljke veoma lekovito, da pročišćava disajne puteve, ubrzava varenje, ženama olakšava menopauzu, muškarcima jača potenciju, te da čak uklanja i celulit (!). Verujem da je upravo naveden dovoljan broj razloga da napravite i ove jednostavne kekse sa anisom. Dok ih budete grickali uz šolju toplog čaja zamislite toplinu  vatre iz kamina i snežnu idilu na prozoru, pa uživajte.

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za fine kekse:

Sastojci:

2 jaja
125 g šećera
125 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica ml.anisa
NAPOMENA: Anis možete staviti po ukusu. Ako ne nađete mleveni sameljite ga sami u mlinu za kafu il istuckajte u avanu.

Priprema:

1. Jaja sa šećerom miksajte petnaestak minuta.
2. U međuvremenu brašno zagrejte u rerni  na 50 °C, pa umešajte prašak za pecivo i anis i dodajte u jaja. Sve zajedno dobro izmutite.
3. Dobijenu smesu sipajte u dresir džak, pa nastavkom okruglog otvora istiskujte po malo mase na papir za pečenje ili silikonsku podlogu. Pravite dovoljan razmak između jer će keksi narasti tokom pečenja.
4. Ostavite tako oblikovane pločice da odstoje na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori kožica ( nekoliko sati do preko noći), a potom ih pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C 15-20 min.
5. Izvadite pleh, a keksiće odvajajte od podloge tek kad se ohlade.

Keks-sa-anisom-2
Keks-sa-anisom-3
Označeno sa: