Kompot od bresaka

Kompot ili „dunst“ nisam volela kao dete, al evo počinjem lagano da cenim ovaj starinski način konzerviranja voća do te mere da se čak upustih i u spremanje slatke zimnice. Nakon predivnog džema od bresaka na red je došla i priprema kompota od bresaka, koji će kad zazimi da nas podseća na čari kasnog leta i od kog planiram da pravim i druge poslastice. Al o tom potom, a sad ako još možete da nađete breskve ne žalite malo truda i priredite sebi i svojima autentičan domaći desert. A ako bresaka nema više napravite odličan kompot i od krušaka, nektarina, šljiva il dunja po uputstvu koje sledi..

PREPORUKE:  Nalik kompotu su i filovi ovih slatkiša..

 

Kompot-od-breskve-9

Postupak ljuštenja

Sastojci:

3 kg bresaka
1 kašičica limuntusa (limunske kiseline)

 

Kompot-od-breskve-91

Postupak kuvanja u sirupu

Za sirup:

350 g šećera
1 l vode

 

Kompot-od-breskve-92

Nalivanje tegli sirupom

Priprema:

  1. U većoj šerpi zagrejte vodu do ključanja, pa spuštajte breskve na kratko u nju. Izvađene ređajte na tacnu da se prohlade, a potom oljuštite.
    NAPOMENA: Na ovaj način kožica će spasti i ako je samo prstima povučete. Možete naravno i izostaviti ovaj korak i breskve oljuštiti nožem.
  2. Prepolovite svaku breskvu, izvadite košticu, a polutke potapajte u 2 l vode u kojoj ste rastvorili limuntus. Na ovaj način će zadržati lepu boju.
  3. Čiste tegle stavite u rernu zagrejanu na 100º C.
  4. Zagrevajte 1 l vode u koju ste dodali šećer, mešajte dok se šećer ne rastvori, a voda ne proključa. U dobijeni sirup dodajte polovine breskvi, te kuvajte dok ponovo ne provri.
  5. Vadite breskve rešetkastom kašikom i ređajte ih u pripremljene tople tegle. Prelijte sirupom, poklopite, pa vratite u isključenu rernu da se polako hlade.
  6. Kompot čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

 

Kompot-od-breskve-2

 

Kompot-od-breskve-4

 

Kompot-od-breskve-5