Kuvanje filova od žumanaca i jaja u MT

Neki već znaju za foru, al za sve vas koji ste pitali i za one koji bi želeli da pojednostave spremanje filova na pari pokušaću da pojasnim kako se kuvaju žumanca i cela jaja u mikrotalasnoj pećnici.
Svi oni koji preferiraju tradicionalan način pripreme i veruju da je tako spremljen krem ukusniji i zdraviji ne moraju ni da probaju ovaj metod.
Kuvanje u mikrotalasnoj ne samo da je brže nego se i mnogo lakše uočavaju faze i sa većom sigurnošću se može utvrditi kad je fil skuvan. A verovatno je baš ta nesigurnost jedan od važnih razloga zbog kojih ste do sad izbegavali sve poslastice sa kuvanjem jaja na pari.

KUVANJE ŽUMANACA U MT

Tačne mere i odnos žumanaca i šećera biće uvek navedeni u konkretnom receptu ( kao recimo za plazma tortu sa malinama il Reformu sa lešnicima), pa ih neću navoditi.
NAPOMENA:Svaka mikrotalasna je specifična i navedene mere za snagu i vreme doživite samo kao smernice da biste utvrdili koje tačno odgovaraju vašoj pećnici.
1. Mikserom dobro umutite žumanca i šećer dok smesa ne posvetli i ne uveća zapreminu.
2. Odgovarajući plastični il keramički sud stavite u mikrotalasnu, podesite jačinu na 600 W, a trajanje na 2 minuta (osim ako imate manje od 10 žumanaca, tad počnite od 1 min.).
NAPOMENA: Sud treba da je dovoljno visok da ne bi smesa „pokipela“ kad bude rasla, a i dovoljno uzak da ne zapinje o zidove pećnice nego da se lagano i revnomerno okreće.
3. Nakon tog vremena izvadite sud i promešajte žicom, pa vratite na još 1 minut. Ponovo izvadite i promešajte i opet vratite na 1 min.
NAPOMENA: Što  je veća količina žumanaca to je duži interval između mešanja, pa npr. za 18 žumanaca možete prvo uključiti na 3 min. pa postepeno smanjivati trajanje kuvanja.
4. U jednom trenutku primetićete da je smesa vruća i da iz nje izlazi para („puši se“) – to je znak da ste blizu kraja i da sad smanjite interval na pola minuta i energičnije mešate žicom.
Smesa će vidno narasti tokom kuvanja da bi u jednom trenutku pala i zgusnula se i to je definitivno signal da ste žumanca termički obradili i skuvali fil.

Kuvanje fila od žumanaca

Sad ako u receptu piše da treba (kao u filu za reformu recimo) dodajte prethodno rastopljenu čokoladu i promešajte da se sve sjedini. Čokolada će dodatno da zgusne smesu, a hlađenjem će još više očvrsnuti, te ne brinite što je još uvek tečna.
SAVET: Čokoladu uvek prethodno rastopim jer je tako brže i ravnomernije sjedinim sa kremom. Kockice čokolade se dodaju pri klasičnom kuvanju u sudu na pari, al je posuda i nakon toga nad izvorom toplote, pa se lako otope, dok kod mikrotalasne to nije slučaj. Kad dodamo čokoladu više ne vraćamo na kuvanje.

Dodavanje čokolade u kuvana žumanca sa šećerom

 

KUVANJE CELIH JAJA U MT

Takođe ćete tačne mere jaja i šećera imati navedene u konkretnom receptu kao recimo za Doboš tortu.
Postupak kuvanja je isti kao kod žumanaca osim što ćete kod celih jaja biti oprezniji i prekidaćete kuvanje češće kako bi smesu promešali da vam se ne dogodi da se belanca zgrušaju.
Ako se ipak desi da se pojave te gromuljice, a krema je za kućnu upotrebu, nemojte je baciti. Neće biti baš savršene konzistencije i ukus će biti malko drugačiji, al će svakako ostati itekako jestiva.
I ovde ako tako piše u receptu dodajete rastopljenu čokoladu u već skuvan krem i mešajte da se sjedini. Masa će se od čokolade dodatno zgusnuti, a hlađenjem još više, pa ne brinite ako je još tekuća.

Kuvanje fila od celih jaja

 

P.S. VIDEO SNIMAK POSTUPKA

Snimila sam, krajnje amaterski doduše, kako se kuva krema od žumanaca s dodatkom čokolade, te postavila na svoj YT kanal ( kliknite na SUBSCRIBE ako još niste molim 🙂  ) u nadi da ću vam još malo pomoći.

Al glavni u celoj priči ste vi i praksa jer ćete samo kroz sopstveno iskustvo steći sigurnost i rutini. Stoga, ne bojte se grešaka jer se kroz njih najbolje uči i samo napred! Srećno!