Kokos macaronsi

Uspeli iz trećeg puta i zato žurim da sve korake precizno pribeležim da ne pobegnu u zaborav, jer macaronsi su izgleda svi po malo ćudljivi i svojeglavi.Taman pomisliš da si ih razumela, a oni se izmigolje. Pridržavaš se tačnih mera i slediš disciplinovano navedene korake pripreme, čučiš kraj rerne i čekaš.. a umesto prstena smeju ti se pogačice ili raspucanci.
A šteta bi bilo za ove sa kokosom da ne probate jer ne samo da su bez glutena nego i bez orašastih plodova, a ukusom podsećaju na Bounty čokoladice.
Meni je presudan faktor bio odabir kokosa. Prva dva puta koristila sam onaj koji se može kupiti kod nas u trgovinama, prilično sitan i stoga sam pretpostavljala da je dobar za ovu svrhu. Ali nakon odgledanih par snimaka na You Tubeu shvatih da mi je potreban KRUPAN rendani kokos, te sam takav pronašla u robi uvezenoj iz Mađarske.

 

 

Priprema sa makaronizacijom

 

Sastojci:

60 g belanaca
Prstohvat soli
40 g kristal šećera
60 g kokosa
110 g šećera u prahu
Prehrambena boja po želji

Priprema:

1. Razdvojte belanca od žumanaca (otprilike 2 jajeta) i izmerite tačno 60g belanaca. Nek odstoje poklopljena u frižideru do sutra. Izvadite ih pre pripreme nekoliko sati da dostignu sobnu temperaturu.
2. Kokos raširite po papirom za pečenje postavljenom plehu i stavite u rernu zagrejanu na 100 °C da se prosuši 20-30 min. Izvadite i kad se ohladi pomešaje sa polovinom šećera u prahu. Usitnite ih prvo u secku , a potom i u mlinu za kafu.
NAPOMENA: Kasnije sam ih radila bez da kokos prosušim u rerni tako da možete slobodno da preskočite taj korak.
3. Prosejte, a krupnije čestice pomešajte sa ostatkom prah šećera i ponovite postupak mlevenja i prosejavanja. Ovo je najduži deo pripreme, ali je važno da sav kokos bude usitnjen.
4. Belancima dodajte prstohvat soli i mutite ih dok ne dobijete tzv. „meke“ vrhove kad podignete metlice miksera. Dodajte šećer iz dva puta i miksajte dok se on ne rastopi.
5. U umućen šam dodajte 1/4 smeše kokosa i šećera, te špatulom promešajte da se sjedini.Postepeno dodajte i preostale 3/4. Špatulu povlačite sa strana ka sredini i sa dna ka stranama posude  kao da preklapate.
SAVET: Važno je da ne dodate odjednom sav kokos jer se neće lepo sjediniti, biće od početka pretvrdo.
6. Masa je gotova kad spada u mlazu sa špatule kad je podignete i stapa se sa ostatkom smese, al ne odmah. Sad po želji možete umešati prehrambenu boju, ja ovog puta nisam.

Pre i nakon pečenja

7. Poslastičarskom vrećom sa okruglim nastavkom istiskujte hrpice na podlogu (silikonsku ili najobičniji papir za pečenje ) postavljenu na odgovarajući pleh, pazeći da ostavite dovoljan razmak između njih.
8. Tresnite pleh o sto nekoliko puta kako biste izbacili vazduh.
SAVET PLUS: Ne preskačite ovo bez obzira na proteste ukućana!
9. Nakon 15 min. proverite prstom da li ste stvorila „pokorica“ i ako se ne lepe za prst  stavite ih u rernu na 150 °C. Posle dva minuta otvorite vrata rerne na kratko da izađe višak pare. Oko 7.-8. minuta trebali bi formirati prsten, a posle 12.-tog proverite da li „kapice šetaju“ tj. da li se pomeraju levo desno, pa ako se ne pomeraju izvadite pleh iz rerne. U suprotnom ostavite ih unutra još koji minut.
NAPOMENA: Nekad je potrebno i duže čekati da se prosuše, zavisi i od vlažnosti vazduha u prostoriji. Nemojte žuriti jer će se bez formirane opne u rerni raspući.
10. Svucite silikonsku podlogu ili papir za pečenje sa pleha.
11. Ohlađene macaronse odvojite  od podloge i spajajte po dva filom po izboru.
Ovog puta sam koristila crni ganaš krem ( jednake količine sl.pavlake i crne čokolade rastopila i ohladila).
Uživajte u zasluženoj punoći ukusa!