Macaronsi by Lorraine Pascale

Postoje dva glavna metoda kojim se prave macaronsi ili  „šminkerske puslice“ kako ih u ovom videu ( deo o macaronsima počinje na 7.minutu ) naziva Lorraine Pascale, popularna britanska tv kuvarica, a to su  francuski i italijanski. Obzirom da sam se već više puta oprobala u prvom i nekako ušla u fazon zaželeh da se upustim u istraživanje drugog.
Italijanski se zove jer se u pripremi koristi „italian meringue“ odnosno šam od belanaca u koji se dodaje šećerni sirup visoke temperature. Mada deluje složenije u suštini nije komplikovaniji od francuskog načina, treba samo poštovati nekoliko osnovnih pravila i slediti korake navedene u pripremi.
Svojim prvim macaronsima po ovom receptu nisam u potpunosti zadovoljna, al ovako buckasti i nesavršeni baš liče na Lorrainine, a pošto je ona  svojim bila oduševljena,  osmelih se i ja da objavim svoju izvedbu. Ne zamerite..

 

Priprema paste

Sastojci:

Za pastu:

125 g mlevenih blanširaniih badema
125 g šećera u prahu
40 g belanaca
Boja (gel) po želji

Za šam (meringue):

40 g belanaca
110 g šećera
2 kašike vode (30 ml)

Za fil:

2.5 dl slatke pavlake
NAPOMENA: L.Pascale navodi da se mogu filovati i džemom, ganašem il buterkremom po ukusu.

Sirup i šam – meki i čvrsti vrhovi

 

Priprema:

1. Lorraine Pascale na licu mesta razdvaja belanca od žumanaca jer za ovaj metod nije potrebno da belanca odstoje ranije odvojena, al je i dalje važno da budu sobne temperature.
2. Prvo napravite pastu. Sameljite blanširane bademe sa šećerom u prahu, pa ih prosejte i krupne deliće ponovo sameljite.
NAPOMENA: Lorraine koristi bademovo brašno, te sam ovog puta i ja sebi olakšala tako što sam kupila već  samleveno bademovo brašno, koje sam samo prosejala, a zaostalu krupniju zrncad sam dodatno usitnila u mlinu za kafu.
3. Pomešajte brašno sa prosejanim šećerom u prahu, pa dodajte 40 g belanaca i izmešajte špatulom u pastu. Dodajte gel boju i ponovo pomešajte da se sjedini. Treba dosta boje jer pečenjem posvetle.
4. U posudu miksera stavite preostalih 40 g belanaca i miksajte ih do mekih vrhova.
5. U šerpicu sipajte šećer i vodu , pa zagrevajte do ključanja. Il dok vam se belanca ne umute. Lorraine ne definiše ni dužinu kuvanja ni temperaturu sirupa, al na videu se može videti da je prilično ključao.
NAPOMENA: Sipala sam bila prvo dve kašike vode, al se smesa tako reći momentalno zgusnulo jer je bilo premalo tečnosti, te sam dodala još malo i bilo je o.k. Kasnije sam našla da su njihove mere za jednu kašiku 15 ml tako da možete da izmerite 30 ml i budete precizniji.
6. Neprekidno muteći sipajte sirup u tankom mlazu dok se sav ne potroši, a potom miksajte još malo.

Postupak makaronizacije

7. Dobijeni sjajni šam dodajte u pastu, pa uradite makaronizaciju tj, špatulom sjedinite meringue sa pastom. Sve vreme okrećite posudu u jednoj ruci dok drugom prevrćete i pritiskate špatulom. Masa je gotova kad spada sa špatule neprekinuto kao lava.
NAPOMENA: Meni je smesa ipak bila malo gušća il zbog nedovoljno vode u sirupu il sam mogla još koji put da promešam, al ovako baš liče na Lorrainine pa se neću puno jediti.
8. Napunite smesom dresir vreću i okruglim nastavkom istiskujte gomilice na silikonsku podlogu il na papir za pečenje po želji.
9. Tresnite plehom par puta o sto da izađu zaostali mehurići vazduha, pa ostavite da se kolačići suše na sobnoj temperaturi dok im površina ne očvrsne, što ćete proveriti jednostavno pipnuvši prstom pa ako se ne lepe mogu na pečenje.
10. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 15 min.

Pre i nakon pečenja

NAPOMENA: Lorain ostavlja vrata od rerne odškrinuta, a ja sam ipak radila po navici tako što sam ih na kratko otvorila prvo nakon par minuta da izađe višak vlage i opet pred sam kraj kad sam proveravala da l su pečeni. Vi probajte kako vam više odgovara.
I da, nisam bila opuštena kao ona i nisam nonšalantno prebrisala pola kuće dok su se pekli i ne pogledavši ih. Nego sam zabrinuto čučala i gledala u rernu dok nisam ugledala prsten, a i nakon toga sam se vretela okolo da ne promašim trenutak kad su gotovi.
Vi opet izaberite sistem koji vam više leži.☺
11. Izvadite pleh iz rerne i ostavite macaronse da se ohlade, pa ih odvojite od podloge.
12. Lorain ih je spajala samo umućenom slatkom pavlakom, te sam i ja tako, al ipak preporučujem ganaš krem za puniji ukus.
13. Ostavite ih do sutra da se prožmu ukusi i teksture , pa uživajte.