Macaronsi kao medenjaci

Medenjake za novogodišnje praznike ne napravih, al evo ovi macaronsi ih skoro savršeno imitiraju kako izgledom tako i ukusom. Biću naravno pristrasna u tvrdnji da su čak i ukusniji od pravih medenih keksića jer su tako sočni, hrskave spoljašnjosti, a meki iznutra, ma prosto božanstveni. Ako mi ne verujte, proverite sami sledeći uputstvo koje sledi.

Sastav ovih macaronsa sam pronašla ovde, a postupak sam već razradila sopstvenim iskustvom u francuskoj metodi, koja mi nekako više leži od italijanske i kojom sam u značajnoj meri već ovladala.

Fil sam odabrala odavde i reč je o svojevrsnom puter kremu, koji se pokazao kao veoma dobra alternativa uobičajenom ganašu.

 

Priprema mešavine badema i šećera i šama

 

Sastojci:

Za macaronse:

11o g mlevenih blanširanih badema
200 g šećera u prahu
90 g belanaca
30 g šećera
Prstohvat soli
1/4 kašičice mešavine začina za medenjake
Boja u prahu po želji *
* Stavila sam po malo crvene, zelene i braon da bih dobila nijansu približnu boji pravih medenjaka.

Za fil:

60 g putera
50 g šećera u prahu
1/2 kašičive arome vanile
1 kašičica mleka
50 g nugat krema *
* Stavila sam bila beli deo Eurokrema, a vi možete po ukusu.
1 kašičica mešavine začina za medenjake*
* Gotova mešavina sadrži uglavnom cimet, karanfilić, anis, đumbir, korijander, muskatni oraščić, biber.. Može se naći u svim bolje snabdevenim marketima i prodavnicama zdrave hrane, a možete i sami napraviti svoju omiljenu kombinaciju.

 

Makaronizacija

Priprema:

Macaronsi:

 1. Belanca odvojite od žumanaca bar dan ranije, a izvadite ih iz frižidera bar nekoliko sati pre kako bi dostigla sobnu temperaturu i „ostarala“  ( slobodan prevod od engl. “ agged“).
 2. Blanširane bademe usitnite prvo u secku, apotom ih pomešajte sa šećerom u prahu i sameljite koristeći običan mlin za kafu.
  NAPOMENA: Ko ima dobar food processor sve melje odmah u njemu u fini prah ( kao u stranim video tutorijalima).
 3. Mešavinu prosejte, a krupnije čestice vratite na dodatno usitnjavanje. Na kraju umešajte začine za medenjake i boju u prahu.
 4. Belanca ulupajte u šam s prstohvatom soli , pa dodajte šećer iz dva puta i miksajte dok se ne rastvori. Kad odignete mutilice na njima će ostati tzv.“čvrsti vrhovi“.
 5. Dodajte polovinu mešavine badema i šećera i špatulom sjedinite. A zatim umešajte i ostatak. Špatulom povlačite po dnu i zidovima posude istiskujući vazduh iz smese  vršeći „makaronizaciju“. Postupak završite kad masa klizi sa podignute špatule u neprekidnom mlazu kao lava , al ne prebrzo.
  NAPOMENA: Ako vas brine kako ćete prepoznati kad je taj momenat znajte da jej jedini način da probate, pa i da grešite jer samo tako ćete naučiti razliku između nedovoljno i previše izmešane smese.
 6. Napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istiskujte po malo mase na pripremljenu podlogu (papir za pečenje, silikon..). Držite džak pod pravim uglom u odnosu na podlogu.
 7.  Tresnite plehom o sto kako biste isbacili zaostale mehuriće vazduha, koji bi inače doveli do pucanja pri pečenju i uništenja sna o savršenim macaronsima. Stoga budite neumoljivi.
  SAVET: Ako i nakon treskanja ostanu vidljivi vrhovi malo navlažite prstom i lagano ih pritisnite kako biste dobili što ravniju površinu. Pazite da vam ruke ne budu baš mokre i ne pritiskajte jako.
 8. Ostavite pripremljene kolačiće da se prosuše na vazduhu dok im se ne stvori pokorica.
  SAVET PLUS: Nikad ih ne stavljajte u rernu ako se prst lepi za njih kad ih dodirnete.
 9.  Pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12-14 minuta.
  NAPOMENA: Svako poznaje svoju rernu i treba pečenje da prilagodi njenim specifikacijama.
 10.  Nakon par minuta otvorite na kratko vrata da izađe višak oslobođene pare. Čuveni prsten zbog nam srce poskoči u grudima pojavljuje se nakon 7-9 minuta, a pečenje je gotovo kad kapica ne „šeta“ kad pokušamo prstom da je pomeramo.
 11.  Izvadite pleh iz rerne i prevucite podlogu na drugi pleh kako biste zaustavili pečenje, pa ostavite da se macaronsi sasvim ohlade pre no što ih odvojite od podloge.

 

Priprema fila

 

Fil:

 1. Omekšali puter umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte aromu vanile i mleko.
 2.  Dodajte i nugat krem i začine za medenjak, a zatim sve dobro izmiksajte.

 

Nakon pečenja i postupak filovanja

 

Finalni postupak:

 1. Filom napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istisnite po malo krema na dno svakog drugog macaronsa, te spajajte po dva.
 2.  Odložite ih u plastičnu posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do konzumacije.
  NAPOMENA: Dekorisala sam ih onako amaterski umućenom rojal masom pripremljenom od već gotovog praha koji sam kupila u prodavnici poslastičarske opreme.